Δείτε live βίντεο
Ξεκίνησε σήμερα το πρωί η επιστροφή Παλαιστινίων εκτοπισμένων στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έπειτα από έμμεσες διαπραγματεύσεις. Όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, οι εκτοπισμένοι διέρχονται μέσω του δρόμου Αρ Ρασίντ και του σημείου ελέγχου Νετσαρίμ, κατευθυνόμενοι προς την πόλη της Γάζας και τις γύρω περιοχές. Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας διατήρησης της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών, έπειτα από 15 μήνες αιματηρού πολέμου που άφησε πίσω του ανείπωτη καταστροφή. Ο πόλεμος, που ξεκίνησε με την έφοδο της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό του συνόλου σχεδόν του πληθυσμού της Γάζας. Χθες, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι εμποδίστηκαν από τις ισραηλινές αρχές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, επικαλούμενες καθυστερήσεις στην απελευθέρωση ομήρων, όπως η 27χρονη Αρμπέλ Γεχούντ. Αργότερα το βράδυ, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Η Χαμάς δεσμεύτηκε να απελευθερώσει έξι ομήρους εντός της εβδομάδας, γεγονός που επέτρεψε την έναρξη της επιστροφής των εκτοπισμένων.
A historic day: Over a million Palestinians return to northern Gaza after the destruction of their homes and the failure of Israel’s attempts at forced displacement. pic.twitter.com/iodNUeXq2J
— Ramy Abdu| رامي عبده (@RamAbdu) January 27, 2025
Η Χαμάς, ωστόσο, κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση της συμφωνίας, ενώ παράλληλα η Παλαιστινιακή Αρχή και άλλες οργανώσεις εξέφρασαν έντονη κριτική για την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μετεγκατασταθούν οι κάτοικοι της Γάζας σε Αίγυπτο και Ιορδανία.
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τραμπ
Ο Τραμπ περιέγραψε τη Λωρίδα της Γάζας ως «εργοτάξιο κατεδάφισης» και πρότεινε τη μετεγκατάσταση του πληθυσμού της, παραλληλίζοντας την κατάσταση με ιστορικούς πολέμους. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν την οργή Παλαιστινίων και αραβικών κρατών, που απορρίπτουν οποιαδήποτε απόπειρα εξαναγκαστικού εκτοπισμού, την οποία χαρακτήρισαν «εθνική κάθαρση». Η Ιορδανία και η Αίγυπτος δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν θα δεχτούν επιπλέον πρόσφυγες, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος προειδοποίησε για τις καταστροφικές συνέπειες τέτοιων σχεδίων.
Ανταλλαγή ομήρων και περαιτέρω διαπραγματεύσεις
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός περιλαμβάνει τρεις φάσεις, με την πρώτη να διαρκεί 42 ημέρες. Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, έχουν ήδη απελευθερωθεί τέσσερις Ισραηλινές στρατιωτίνες, ενώ αναμένονται περαιτέρω ανταλλαγές ομήρων τις επόμενες εβδομάδες. Η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα εστιάσει στην απελευθέρωση των υπολοίπων Ισραηλινών ομήρων και την αποφυλάκιση Παλαιστινίων, ενώ η τρίτη και πιο περίπλοκη φάση θα αφορά τον επαναπατρισμό ομήρων που πέθαναν στην αιχμαλωσία.
Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 47.000 ανθρώπων στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ενώ η πολιτική προστασία συνεχίζει να ανασύρει πτώματα από τα ερείπια. Παρά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Ο εκτοπισμένος Ρασάντ αλ Νάζι δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν θα φύγουμε από τη Γάζα, ό,τι κι αν γίνει». Η παρούσα κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη για διεθνή παρέμβαση και βιώσιμες λύσεις, καθώς οι πληγές της σύγκρουσης παραμένουν ανοιχτές και οι ελπίδες για σταθερότητα και ανοικοδόμηση εξαρτώνται από την επιτυχία των συμφωνιών και την πολιτική βούληση των εμπλεκόμενων πλευρών.