Κολομβία - ΗΠΑ: Οι επιστροφές θα γίνονται και με στρατιωτικά αεροσκάφη, όρο που αποτέλεσε την αφορμή για την κόντρα Ουάσινγκτον-Μπογκοτά
Η πρώτη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κολομβίας φαίνεται να καταλήγει υπέρ του Αμερικανού προέδρου. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η κολομβιανή κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως τους όρους που έθεσε ο Τραμπ σχετικά με την επιστροφή παράτυπων μεταναστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως αποτέλεσμα, οι δασμοί και οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον της Κολομβίας αναστέλλονται, με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα τηρηθεί στο ακέραιο. «Η Κολομβία συμφώνησε να δεχθεί χωρίς περιορισμούς όλους τους υπηκόους της που επαναπροωθούνται από τις ΗΠΑ, ακόμα και μέσω στρατιωτικών πτήσεων», δήλωσε ο Λευκός Οίκος, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις θα επανέλθουν αν η συμφωνία παραβιαστεί. Η ένταση ξεκίνησε όταν ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο διέταξε να επιστρέψουν στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ που μετέφεραν μετανάστες προς απέλαση. Ο Πέτρο υπεραμύνθηκε της απόφασής του, δηλώνοντας ότι «οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες» και ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια.
Η απάντηση του Τραμπ ήταν άμεση και σκληρή. Ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα κολομβιανά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, με την απειλή να αυξηθούν στο 50% μέσα σε μία εβδομάδα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στην ακύρωση θεωρήσεων εισόδου για αξιωματούχους της Κολομβίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου Πέτρο, και στην ενίσχυση των ελέγχων σε εμπορεύματα και ταξιδιώτες από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο πρόεδρος Πέτρο, σε απάντησή του μέσω κοινωνικών δικτύων, διέταξε την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ κατά 25%, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το προεδρικό αεροσκάφος για την αξιοπρεπή επιστροφή των απελαθέντων υπηκόων.
Η τελική συμφωνία και οι δηλώσεις των δύο πλευρών
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Λουίς Χιλμπέρτο Μουρίγιο, επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε κοινό έδαφος και η κρίση ξεπεράστηκε. «Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε τους Κολομβιανούς που επιστρέφουν ως απελαθέντες, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε ότι η αρχική ακύρωση των πτήσεων από τον Πέτρο προκάλεσε σοβαρή ανησυχία. Ανακοίνωσε επίσης την προσωρινή αναστολή έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίου από την αμερικανική πρεσβεία στην Μπογκοτά, ως μέτρο πίεσης, πριν από τη συμφωνία. Η υπόθεση αυτή κατέδειξε την αποφασιστικότητα του Ντόναλντ Τραμπ να προασπίσει τις αμερικανικές πολιτικές για τη μετανάστευση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει συγκρούσεις με παραδοσιακούς συμμάχους. Ωστόσο, η ταχεία αποκλιμάκωση της κρίσης αφήνει περιθώρια για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν αποκλίσεις από τους όρους που θέτουν στις διμερείς σχέσεις τους.