Ελληνοτουρκικά: Νέα επικοινωνία Γεραπετρίτη – Φιντάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Νέα επικοινωνία Γεραπετρίτη – Φιντάν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται το Κυπριακό και η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

28.01.2025 | 08:45

Σε τηλεφωνική επικοινωνία προχώρησαν χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σύντομα στην Άγκυρα. Η επικοινωνία αυτή αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειας βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον κ. Γεραπετρίτη να έχει ήδη δηλώσει ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών εξελίσσεται σε συγκεκριμένη βάση. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται το Κυπριακό και η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με την ελληνική διπλωματία να δίνει έμφαση στη διατήρηση του διαλόγου χωρίς εντάσεις. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει επισημάνει πως η πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών συνέβαλε στην επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ η προγραμματισμένη πενταμερής συνάντηση τον Μάρτιο στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα αποτελέσει κρίσιμο σταθμό για την αναζήτηση λύσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η προοπτική οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, που προκαλούσε ανησυχία, φαίνεται να απομακρύνεται, γεγονός που ενισχύει τη δυνατότητα συνέχισης του διαλόγου. Οι πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, επιβεβαιώνουν πως η Τουρκία δεν προτίθεται να προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Συρία, όπως δήλωσε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.

Ωστόσο, οι διαφορές ως προς το εύρος της συζήτησης για τις θαλάσσιες ζώνες παραμένουν. Η Ελλάδα διατηρεί σταθερή θέση, αναγνωρίζοντας ως μοναδική διαφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία επιμένει να εντάσσει και άλλα ζητήματα στην ατζέντα. Παρά τις δυσκολίες, η ελληνική πλευρά επιδιώκει την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας μέσω του διαλόγου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προστασία των εθνικών συμφερόντων. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για την εμβάθυνση της διπλωματικής συνεργασίας και τη διατήρηση της θετικής δυναμικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παπαζάχος μετά τη συνεδρίαση των ειδικών: Στα ίδια επίπεδα η σεισμική δραστηριότητα 28.01.2025 | 08:45
Πλακιάς: Η σειρά των βαγονιών στα νέα βίντεο δείχνει ότι είναι το εμπορικό τρένο, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς 28.01.2025 | 08:45
Η απάντηση της Καρυστιανού στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου: Εγκαλεί κυβέρνηση και Δικαιοσύνη για τον ορισμό εφέτη ανακριτή 28.01.2025 | 08:45
Λήξη συναγερμού στο Κερατσίνι: Βγήκε ο άνδρας που είχε ταμπουρωθεί σε διαμέρισμα 28.01.2025 | 08:45
Πόλεμος δικηγόρων για την «Σπηλιά» της Μυκόνου - Αλέξης Κούγιας εναντίον Νίκου Αγαπηνού 28.01.2025 | 08:45
Ο Τσίπρας ξεκινά διαλέξεις και σεμινάρια στο Χάρβαρντ - «Θα μάθουμε από την εμπειρία του σε υψηλού επιπέδου πολιτικές διαπραγματεύσεις» 28.01.2025 | 08:45
Μιχάλης Οικονόμου: Έχω ακούσει να λένε ότι προτιμούν να δουν τα παιδιά τους ναρκομανείς παρά γκέι 28.01.2025 | 08:45
Γιώργος Καπουτζίδης: Δεν αισθάνομαι ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι για τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό 28.01.2025 | 08:45
Exit mobile version