Η Κίνα κατασκευάζει το μεγαλύτερο στρατιωτικό κέντρο διοίκησης παγκοσμίως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Δορυφορικές εικόνες που αναλύονται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτουν ένα τεράστιο εργοτάξιο έκτασης 1.500 στρεμμάτων, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πεκίνου. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει υπόγεια καταφύγια σχεδιασμένα για την προστασία της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας σε περίπτωση σύγκρουσης, ακόμα και πυρηνικού πολέμου. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το νέο στρατηγικό κέντρο διοίκησης θα ξεπερνά κατά πολύ το Πεντάγωνο, όντας τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερο. Η κατασκευή του ξεκίνησε στα μέσα του 2024, με ορισμένους αναλυτές να το χαρακτηρίζουν ως τη «Στρατιωτική Πόλη του Πεκίνου». Το έργο προχωρά παράλληλα με την ανάπτυξη νέων στρατιωτικών συστημάτων από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, ενόψει της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυσή του το 2027. Σύμφωνα με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ζητήσει από τις ένοπλες δυνάμεις να αποκτήσουν επιχειρησιακή ικανότητα για πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν έως το ίδιο έτος.
Ο πρώην επικεφαλής ανάλυσης της Κίνας στη CIA, Ντένις Γουάιλντερ, δήλωσε πως αν επιβεβαιωθεί η κατασκευή αυτής της υπόγειας στρατηγικής βάσης, θα σηματοδοτήσει την πρόθεση της Κίνας να εξελιχθεί όχι μόνο σε παγκόσμια στρατιωτική δύναμη, αλλά και να αποκτήσει επιχειρησιακές δυνατότητες διαχείρισης πυρηνικών συγκρούσεων. Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον απέφυγε να σχολιάσει λεπτομέρειες σχετικά με το έργο, επισημαίνοντας απλώς ότι η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνική ανάπτυξη και ακολουθεί μια αμυντική στρατηγική.
Πρώην αναλυτής δορυφορικών εικόνων των ΗΠΑ ανέφερε ότι η περιοχή κατασκευής περιλαμβάνει περισσότερους από 100 γερανούς σε μια έκταση πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων. Άλλος ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε στους FT πως το υφιστάμενο στρατιωτικό αρχηγείο του Πεκίνου, αν και σύγχρονο, δεν έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί ως ασφαλές κέντρο επιχειρήσεων σε καιρό πολέμου. «Το κύριο στρατηγικό κέντρο διοίκησης της Κίνας κατασκευάστηκε δεκαετίες πριν, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οι Κινέζοι στρατιωτικοί ηγέτες πιθανόν θεωρούν ότι η νέα αυτή εγκατάσταση θα παρέχει αυξημένη ασφάλεια έναντι αμερικανικών επιθέσεων με bunker buster ή ακόμα και πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο αξιωματούχος.
ABD merkezli Planet Labs şirketinin uydu görüntülerinin analizi, bu gizli projenin ABD’nin şu anda en büyük atalet hapsi füzyon tesisi olan National Ignition Facility’den (NIF) yaklaşık yüzde 50 daha büyük olduğunu ortaya koydu. pic.twitter.com/RK5U9MIPXK
— edisonbilgi (@edisonbilgi) January 31, 2025