Σαντορίνη σεισμοί: Ανησυχούν και στην Τουρκία

ΕΛΛΑΔΑ

Σαντορίνη σεισμοί: Ανησυχούν και στην Τουρκία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σαντορίνη σεισμοί: Είναι από τις πιο δύσκολες ακολουθίες του ελληνικού χώρου

03.02.2025 | 11:06

Με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθεί η χώρα τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, καθώς η ακολουθία των δονήσεων εντείνεται. Σύμφωνα με τις αναφορές, καταγράφονται έως και 10 σεισμικές δονήσεις ανά ώρα, με κορύφωση τις 12 δονήσεις μεταξύ 2 και 3 τα ξημερώματα. Η κατάσταση έχει οδηγήσει πολλούς κατοίκους και επισκέπτες να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητά τους, ενώ παρατηρείται κύμα φυγής από το νησί. Η ανησυχία δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, καθώς και στην Τουρκία οι σεισμολόγοι προειδοποιούν τις παραλιακές περιοχές, όπως η Αλικαρνασσός, η Μούγλα και το Αϊδίνιο, για τον κίνδυνο τσουνάμι. Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία αρμόδιων φορέων και σεισμολόγων, όπου συζητήθηκαν τα πιθανά σενάρια. Η ανησυχία παραμένει σε λογικά πλαίσια, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερος δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Σε αυτό το πλαίσιο, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Πάρο, την Αντίπαρο και τη Νάξο, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν επικαιροποιήσει σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση σεισμού ή τσουνάμι. Παράλληλα, έχει δοθεί οδηγία να παραμείνουν δεμένα τα αλιευτικά και τα ιδιωτικά σκάφη για λόγους ασφαλείας.

Οι ελληνικές και τουρκικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα υποχώρησης των υδάτων σε παραλιακές περιοχές της Τουρκίας, όπως στη Σμύρνη. Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης επισήμανε ότι το φαινόμενο επιδεινώνεται και ότι το μεγαλύτερο ρίσκο προέρχεται από το ενδεχόμενο τσουνάμι, καθώς οι υποθαλάσσιες τεκτονικές δομές δεν αφήνουν επαρκή χρόνο προειδοποίησης.

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος του ΑΠΘ ανέφερε ότι πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες σεισμικές ακολουθίες στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι, αν και δεν είναι βέβαιο πως θα σημειωθεί μεγάλος σεισμός, οι αρχές πρέπει να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Στην Τουρκία, ο διάσημος σεισμολόγος Νάτζι Γκιόρουρ προειδοποίησε πως οι κάτοικοι των ακτών του Αιγαίου πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η σεισμική δραστηριότητα αυξάνεται. Η κατάσταση παραμένει ρευστή και οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου.

Exit mobile version