Δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου: Πάνω από 80.000 εγκλωβισμένοι δανειολήπτες
Νομοθετική παρέμβαση για τη στήριξη των δανειοληπτών που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας.Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιλένας Αποστολάκη, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Δήμας τόνισε ότι η ρύθμιση που σχεδιάζεται θα στοχεύει στην ανακούφιση των δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές και οικονομικές παραμέτρους. «Η ρύθμιση θα προστατεύει τους δανειολήπτες, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάνω από 80.000 εγκλωβισμένοι δανειολήπτες
Στην Ελλάδα, πάνω από 80.000 πολίτες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν σε ελβετικό φράγκο, τα οποία επιβαρύνθηκαν έως και 80% λόγω της αντιστροφής της ισοτιμίας. Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑ.ΝΕΦ) να εκφράζει την αντίθεσή του στην προωθούμενη ρύθμιση. Η εκπρόσωπος του συλλόγου, Δέσποινα Σονιάδου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή δεν είναι λύση για τους δανειολήπτες, αλλά για τις τράπεζες. Τι σημαίνει επιμερισμός βάρους; Να επιμεριστούν την κατάχρηση;».
Σε αντίθεση με άλλες 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα εθνικά δικαστήρια έχουν κρίνει καταχρηστικούς τους όρους των συγκεκριμένων δανείων, στην Ελλάδα ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει τη μία από τις τέσσερις συλλογικές αγωγές των δανειοληπτών. Η κ. Αποστολάκη σημείωσε ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι δανειολήπτες δικαιώθηκαν μέσω του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τράπεζες υπέβαλαν προδικαστικά ερωτήματα.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών έχει ήδη καταθέσει καταγγελία στην Κομισιόν, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι δεν έχει υποβληθεί προδικαστικό ερώτημα στην ΕΕ. «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι αυτά τα δάνεια ήταν λογιστικές εγγραφές και όχι δανεισμός ελβετικών φράγκων», ανέφερε η κ. Σονιάδου. Τον Δεκέμβριο, ο Άρειος Πάγος πρόκειται να εκδικάσει τις τρεις εναπομείνασες συλλογικές αγωγές των δανειοληπτών, εξέλιξη που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.