ΠΑΣΟΚ: Ζητά σύσταση προανακριτικής για τον Χρ. Τριαντόπουλο για τα Τέμπη -Βολές κατά του Κ. Τασούλα
Το ΠΑΣΟΚ προχωρά στην κατάθεση πρότασης για τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών. Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στον τέως Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, για τη διαχείριση σχετικών στοιχείων. Βασιζόμενο στην ενδελεχή μελέτη της δικογραφίας και ειδικότερα στο αναλυτικό πόρισμα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, που συντάχθηκε στις 15 Ιουλίου 2024, το ΠΑΣΟΚ ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, η επιτροπή θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τότε υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, για τη διαχείριση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη από τις 3 Μαρτίου 2023 και έπειτα. Το κόμμα επικαλείται το άρθρο 86, παράγραφος 3 του Συντάγματος, καθώς και τα άρθρα 153 και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην υφυπουργός ενδέχεται να εμπλέκεται σε αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας.
Κατηγορίες κατά Τασούλα και της κυβερνητικής πλειοψηφίας
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ στρέφεται και κατά του Κωνσταντίνου Τασούλα, κατηγορώντας τον για απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων από τη Βουλή. Το κόμμα θεωρεί αδιανόητο να αντιμετωπίζεται ως «συμπληρωματικό στοιχείο» το πόρισμα μιας ανώτατης δικαστικής αρχής και χαρακτηρίζει τον τέως Πρόεδρο της Βουλής «έκθετο» για τις ενέργειές του.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ επικρίνει τον Πρωθυπουργό για τη στήριξή του προς τον κ. Τασούλα, δεδομένης της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ζητώντας την απόσυρσή του από τη διαδικασία εκλογής.
Όσον αφορά τον Χρήστο Τριαντόπουλο, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να τον καλέσει στην Εξεταστική Επιτροπή, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ αφήνει αιχμές για το πολιτικό του μέλλον, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ενδέχεται να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής απαιτεί τη στήριξη τουλάχιστον 30 βουλευτών. Η τελική απόφαση λαμβάνεται από την Ολομέλεια της Βουλής με απόλυτη πλειοψηφία 151 ψήφων. Ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 15 ημερών από την υποβολή της πρότασης. Η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των Τεμπών συνεχίζεται, με το ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει τη διερεύνηση ευθυνών και την κυβέρνηση να διαχειρίζεται τις αντιδράσεις.