«Έχει αυξηθεί πολύ η βία στην κοινωνία μας και το θέμα της βίας είναι ένα κοινωνικό ζήτημα»
Ψυχασθενείς, χρήστες ναρκωτικών και μέθυσοι είναι, κατά κύριο λόγο, οι δράστες των καθημερινών εγκληματικών ενεργειών, στο μέγα κοινωνικό ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, τόνισε σε συνέντευξή του ο καθ’ ύλην αρμόδιος, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Πρόσθεσε ότι είναι αυτοί που «βγάζουν όλη τη βιαιότητά τους στα παιδιά τους και στις γυναίκες και τις συντρόφους τους». Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Καλημέρα» και στη Φαίη Μαυραγάνη ο Υπουργός πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα έχουμε 60-70 συλλήψεις, ούτε εγώ δεν μπορώ να το πιστέψω. Από τις 100 περιπτώσεις, οι 70 καταλήγουν σε συλλήψεις». Μιλώντας για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, που προκαλεί ανείπωτη δυστυχία στα θύματα και σημαδεύει για πάντα τις ψυχές των παιδιών που στέκονται μάρτυρες, ο Υπουργός επεσήμανε ακόμη πως, περίπου τα μισά περιστατικά που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. είναι πλέον για αυτό το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.
«Έχει αυξηθεί πολύ η βία στην κοινωνία μας και το θέμα της βίας είναι ένα κοινωνικό ζήτημα», συνέχισε. Το βλέπουμε, μεταξύ ανηλίκων, το βλέπουμε πολύ στις οικογένειες και το βλέπουμε και μέσα στην κοινωνία συνολικότερα. Πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη σαν κοινωνία να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Πρέπει να δούμε το ζήτημα στα σχολεία, στις οικογένειες και μετά στα κατασταλτικά μέτρα. «Εμείς επιμένουμε και τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί, έχουν αποδώσει και θα συνεχίσουμε τώρα με την αυστηρότερη νομοθεσία. Ελπίζω κάποια στιγμή ότι θα αρχίσει σταδιακά η μείωση, γιατί θα αντιληφθούν όλοι ότι αυτό σημαίνει τιμωρία», κατέληξε. Ρωτήθηκε και για τον τριών χρόνων Άγγελο, το αγοράκι που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου από τη μητέρα του και τον σύντροφό της, ένα δράμα που συγκλονίζει και εξοργίζει όλη την κοινωνία.
«Το θέμα με το αγοράκι στην Κρήτη δεν μπορώ πια να το ερμηνεύσω, δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Απορώ αν αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι άνθρωποι ή κάτι άλλο». Για να αντιληφθεί πλήρως κάποιος τις δηλώσεις, αρκεί να ρίξει μια ματιά στα επίσημα στοιχεία που ανακοινώσει η Αστυνομία, κάθε εβδομάδα. Έτσι από τις 20 έως τις 26 Ιανουαρίου, οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 552 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης. Χορηγήθηκε σε 105 γυναίκες- θύματα, η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν 356 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 236 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν 4 θύματα σε δομή με όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας και 12 θύματα σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο.