Ο Δήμος Πειραιά αναλαμβάνει επικεφαλής εταίρος σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του URBACT IV, με στόχο τη μεταφορά και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών αστικής ασφάλειας. Εμπνευσμένο από την επιτυχημένη υλοποίηση του έργου UIA “BeSecure-FeelSecure” (BSFS) στον Πειραιά, το CITISENSE ενώνει έξι ευρωπαϊκές πόλεις (Νάπολη, Λιεπάγια, Φοτ, Γκελ, Μανρέσα) για την προώθηση της ασφάλειας και της κοινωνικής ευημερίας σε αστικές περιοχές.
Το CITISENSE στοχεύει να αναπαράγει και να επεκτείνει αυτές τις επιτυχημένες προσεγγίσεις, με τη μεταφορά καινοτόμων εργαλείων και μεθοδολογιών ασφάλειας, την υλοποίηση πιλοτικών δράσεων, την προώθηση καινοτόμων μοντέλων διακυβέρνησης και την προσαρμογή των αποδεδειγμένων στρατηγικών του BSFS σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το έργο θα χρησιμοποιήσει τη μεθοδολογία και τα εργαλεία του URBACT για την ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των πόλεων.
Στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στις 30 & 31 Ιανουαρίου η πρώτη διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς καινοτομίας, στην οποία οι εκπρόσωποι των εταίρων εστίασαν στη συνεργασία για την ενίσχυση της αστικής ασφάλειας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για πιο βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις.
Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τουρισμού κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, στον χαιρετισμό της, ανέφερε:
«Είχα τη χαρά να υποδεχθώ στο Δημαρχείο Πειραιά τους εταίρους μας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CITISENSE, μια σημαντική πρωτοβουλία που προάγει την αστική ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων. Στον Δήμο Πειραιά αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να εξελίξουμε την πόλη μας σε έναν σύγχρονο, καινοτόμο και βιώσιμο αστικό κόμβο, αντιμετωπίζοντας δυναμικά τις σύγχρονες προκλήσεις και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας».
Το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικά με κοινωνικές και χωρικές παρεμβάσεις, ψηφιακά εργαλεία αστικής ασφάλειας, καθώς και επισκέψεις μελέτης. Επιπλέον, διεξήχθη δημόσια συζήτηση για καινοτόμες λύσεις στην αστική ασφάλεια, με συντονιστή τον Επικεφαλής εμπειρογνώμονα για το CITISENSE Δρ. Pietro L. Verga.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αστική ασφάλεια, την αντίληψή της από το κοινό και τους κοινωνικούς και τεχνολογικούς παράγοντες που την επηρεάζουν. Αναλύθηκαν η ασφάλεια γυναικών και μεταναστών, η νεανική παραβατικότητα και ο ρόλος της συλλογής δεδομένων στην πρόληψη εγκλήματος. Επισημάνθηκε η συμβολή των τοπικών αρχών και συμβουλίων όπως το ΣΠΠα και το ΣΕΜΠ Πειραιά στην κοινωνική συνοχή. Τέλος, συζητήθηκαν οι δυνατότητες των έξυπνων τεχνολογιών και η σημασία της συν-διαμόρφωσης δημόσιων χώρων για ενίσχυση της συμμετοχής και της εμπιστοσύνης πολιτών και αρχών.
Το Πρόγραμμα URBACT
Το URBACT, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, προωθεί δίκτυα ευρωπαϊκών πόλεων για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε θέματα σχεδιασμού, ανάπτυξης, κοινωνικής ένταξης και βιωσιμότητας. Παρέχει εργαλεία για βελτίωση πολιτικών, υποστηρίζει την καινοτομία και προωθεί πιλοτικά έργα. Μέσα από την ενισχυμένη συνεργασία, ενισχύει τη συλλογική μάθηση και τη βιωσιμότητα των πόλεων. Το έργο θα διαρκέσει 24 μήνες με συνολική χρηματοδότηση €543,345.40 και ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά ανέρχεται σε 176,750 € (συγχρηματοδότηση από το ERDF: 70%).