Μητσοτάκης Παρίσι: Διεθνής σύνοδος για τεχνητή νοημοσύνη, Τραμπ και DeepSeek

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Παρίσι: Διεθνής σύνοδος για τεχνητή νοημοσύνη, Τραμπ και DeepSeek

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης Παρίσι: Η παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης

07.02.2025 | 18:22

Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2025, το Παρίσι φιλοξενεί τη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), μια διεθνή εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κρατών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, καθώς και εκπρόσωποι οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών. Μεταξύ των παρευρισκομένων βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Γαλλία, η οποία φιλοξενεί τη σύνοδο σε συνεργασία με την Ινδία, στοχεύει να προωθήσει τις δυνατότητές της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, εστιάζοντας σε ανοιχτά λογισμικά και βιώσιμες ενεργειακές λύσεις για τα data centers.

Η σύνοδος πραγματοποιείται στο ιστορικό Γκραν Παλαί και συγκεντρώνει εκπροσώπους από 80 χώρες, με κύριο θέμα συζήτησης την πρόοδο και τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος της κινεζικής DeepSeek στον τομέα αυτό έχει δημιουργήσει νέα δυναμική στον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, απειλώντας την αμερικανική κυριαρχία στον τομέα της AI.

Γεωπολιτικές επιπτώσεις και ο ρόλος της Ευρώπης

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις πιθανότητες εξεύρεσης κοινής βάσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και την Κίνα, καθώς και στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ευρώπη στο νέο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Εμανουέλ Μακρόν, η σύνοδος αποτελεί «ένα κάλεσμα αφύπνισης» για τη Γαλλία και την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι η ήπειρος δεν πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή την τεχνολογική επανάσταση. Η έλλειψη μιας ισχυρής ευρωπαϊκής παρουσίας στον κλάδο της AI και το συνεχιζόμενο φαινόμενο της διαρροής ταλέντων προς τις ΗΠΑ αποτελούν βασικές προκλήσεις για τη Γηραιά Ήπειρο.

Η παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, γίνονται συζητήσεις για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και τη διασφάλιση ότι αυτή θα αξιοποιηθεί προς όφελος των κοινωνιών, αντί να καταστεί απλώς εργαλείο εξουσίας στα χέρια λίγων εταιρειών. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας που θα προωθεί τη βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη της τεχνολογίας. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα έκδοσης μιας κοινής (μη δεσμευτικής) διακήρυξης υπέρ της διεθνούς διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης.

Στη σύνοδο συμπροεδρεύουν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Παρόντες είναι επίσης ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ντινγκ Σουεσιάνγκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και άλλοι ηγέτες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Σημαντική είναι και η συμμετοχή διεθνών οργανισμών, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν και της Γενικής Διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.

Από τον επιχειρηματικό χώρο, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους σημαντικές προσωπικότητες όπως ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, και κορυφαία στελέχη της Google DeepMind και της Microsoft. Αν και η παρουσία του Έλον Μασκ στη σύνοδο δεν έχει επιβεβαιωθεί, διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, αναφέρουν ότι δεν θα παραστεί. Επίσης, απών θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ενώ άγνωστο παραμένει εάν ο επικεφαλής της κινεζικής DeepSeek, Λιανγκ Γουενφένγκ, θα δώσει το παρών.

Η Διεθνής Σύνοδος για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι αναμένεται να διαμορφώσει το μέλλον της AI μέσα από σημαντικές γεωπολιτικές και τεχνολογικές συζητήσεις. Καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντείνεται, η Ευρώπη αναζητά τρόπους να ενισχύσει τη θέση της σε έναν τομέα που αναμένεται να καθορίσει τις παγκόσμιες ισορροπίες τις επόμενες δεκαετίες.

Exit mobile version