Η καλύτερη ώρα για δείπνο: Όχι στις 8, ούτε στις 10

PLUS

Η καλύτερη ώρα για δείπνο: Όχι στις 8, ούτε στις 10

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η καλύτερη ώρα για δείπνο: Σύμφωνα με νευρολόγο

08.02.2025 | 20:22

Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει λαχανικά, πρωτεΐνες και αμυλούχους υδατάνθρακες (όπως ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης, πατάτες και όσπρια) σε ίσες ποσότητες. Ωστόσο, η ώρα που καταναλώνουμε το βραδινό μας είναι εξίσου σημαντική με την ποιότητα των τροφών που επιλέγουμε. Οι ειδικοί από διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπως η διατροφή, η νευρολογία και η νευροεπιστήμη, συνιστούν η κατανάλωση του δείπνου να γίνεται μεταξύ 6 και 8 μ.μ. και να αποφεύγεται οποιοδήποτε γεύμα τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Η νευροεπιστήμονας Sara Teller εξηγεί ότι η κατανάλωση βραδινού την ίδια ώρα κάθε μέρα βοηθά στη ρύθμιση των εσωτερικών βιολογικών ρολογιών του οργανισμού. «Με αυτόν τον τρόπο, τα όργανα που συμμετέχουν στην πέψη και στον μεταβολισμό της τροφής γνωρίζουν πότε να ενεργοποιηθούν», αναφέρει. Η ακανόνιστη κατανάλωση δείπνου μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στον μεταβολισμό, οδηγώντας σε δυσκολίες στην πέψη και σε φλεγμονές. Σύμφωνα με τη χρονοδιατροφή, τα γεύματα είναι προτιμότερο να καταναλώνονται κατά τις ώρες που υπάρχει φυσικό φως, κάτι που ενδέχεται να είναι δύσκολο να τηρηθεί λόγω σύγχρονων ρυθμών ζωής.

Η βιολογική προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού

Ο νευρολόγος Conrado Estol εξηγεί ότι το πεπτικό μας σύστημα έχει προσαρμοστεί να λαμβάνει το κύριο γεύμα γύρω στις 6 μ.μ., όπως συνέβαινε κατά την προϊστορική εποχή, όταν οι άνθρωποι έπρεπε να καταναλώνουν την τροφή τους πριν τη δύση του ηλίου για να διασφαλίσουν ότι ήταν ασφαλής. Ο διατροφολόγος Luis Zamora προτείνει ένα πιο ρεαλιστικό ωράριο, συνιστώντας το δείπνο να γίνεται πριν από τις 8 μ.μ. Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η πρακτική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Βλέπουμε ότι όσοι τρώνε το πρωινό τους πριν από τις 8 π.μ. και το δείπνο τους πριν από τις 8 μ.μ. είναι γενικά πιο υγιείς», αναφέρει ο Zamora, τονίζοντας ότι η παράλειψη του πρωινού ή του δείπνου δεν είναι ωφέλιμη, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται θρεπτικά συστατικά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι επιπτώσεις της καθυστερημένης κατανάλωσης δείπνου

Η Leticia Carrera, φαρμακοποιός και ειδική στη διατροφή και τη βιοχημεία, επισημαίνει ότι η καθυστερημένη κατανάλωση δείπνου μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, διαταράσσοντας την ορμονική ισορροπία του μεταβολισμού. «Αν τρώμε αργά το βράδυ, αυξάνεται η γκρελίνη, η ορμόνη της όρεξης, ενώ μειώνεται η λεπτίνη, η ορμόνη του κορεσμού», εξηγεί.

Ο ρόλος της αυτοφαγίας στην υγεία

Η αυτοφαγία είναι μια φυσική διαδικασία του οργανισμού, κατά την οποία τα κύτταρα απομακρύνουν κατεστραμμένα στοιχεία και τοξικά απόβλητα, συμβάλλοντας στην κυτταρική αναγέννηση και στην καθυστέρηση της γήρανσης. Για να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός, απαιτείται η μείωση της συνολικής πρόσληψης τροφής και η τήρηση συγκεκριμένων περιόδων νηστείας. Ένα πρώιμο δείπνο και η αποφυγή της κατανάλωσης τροφής πριν τον ύπνο μπορούν να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία, ενισχύοντας την υγεία του οργανισμού. Συμπερασματικά, η επιλογή της σωστής ώρας για το δείπνο, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και στη γενικότερη ευεξία.

Ετικέτες
Exit mobile version