Μποϊκοτάζ στα σούπερ μάρκετ: Ρουμανία και Βουλγαρία στα χνάρια της Κροατίας

ΚΟΣΜΟΣ

Μποϊκοτάζ στα σούπερ μάρκετ: Ρουμανία και Βουλγαρία στα χνάρια της Κροατίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μποϊκοτάζ στα σούπερ μάρκετ: Τι είχε συμβεί στην Κροατία, λίγους μήνες πριν

10.02.2025 | 15:55

Η Κροατία άνοιξε τον δρόμο για ένα νέο κύμα καταναλωτικών διαμαρτυριών, με τη Ρουμανία να ακολουθεί, καλώντας σήμερα τους πολίτες να απόσχουν από τις αγορές στα σούπερ μάρκετ ως ένδειξη αντίδρασης στις υψηλές τιμές και τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Παρόμοια κίνηση προγραμματίζεται και στη Βουλγαρία, η οποία ετοιμάζεται για ένα μαζικό μποϊκοτάζ την Πέμπτη.

Στη Ρουμανία, η εκστρατεία ξεκίνησε με πρωτοβουλία ακροδεξιών δυνάμεων, οι οποίες βλέπουν την επιρροή τους να αυξάνεται σημαντικά. Ο πολιτικός Καλίν Γκεοργκέσκου, μέσω βιντεομηνύματος, καταδίκασε τις αυξήσεις των τιμών, τις οποίες χαρακτήρισε εξωφρενικές, προτρέποντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και να στηρίξουν τις τοπικές αγορές και τα μικρότερα καταστήματα που διαθέτουν προϊόντα εγχώριας παραγωγής.

Η οικονομική κατάσταση στη Ρουμανία, επιβαρυμένη από υψηλό δημόσιο χρέος και αναβληθείσες μεταρρυθμίσεις, έχει οδηγήσει σε πληθωρισμό 5,5% το 2024, μετά από ένα ανώτατο όριο 14% το 2022. Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει συμβάλει στην εκτίναξη των ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία στις τελευταίες εκλογές του Δεκεμβρίου συγκέντρωσαν περίπου το ένα τρίτο των ψήφων, τριπλασιάζοντας την πολιτική τους δύναμη συγκριτικά με το 2020. Ο ηγέτης του κόμματος AUR, Τζορτζ Σιμιόν, εξέφρασε τη στήριξή του στο μποϊκοτάζ, καταγγέλλοντας τα υπερκέρδη των πολυεθνικών αλυσίδων.

Η αποτελεσματικότητα της δράσης αυτής στη Ρουμανία παραμένει άγνωστη, ωστόσο, στην Κροατία, ένα παρόμοιο κάλεσμα στα τέλη Ιανουαρίου είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των πωλήσεων. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας αποδίδει το μποϊκοτάζ σε πολιτικές σκοπιμότητες, προειδοποιώντας πως μπορεί να πλήξει τους τοπικούς παραγωγούς που εξαρτώνται από τις μεγάλες αλυσίδες για τη διανομή των προϊόντων τους. Αντίθετα, το αγροτικό συνδικάτο Pro Agro θεωρεί ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να πιέσει τις αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των τιμών που καθορίζονται από πολυεθνικές εταιρείες.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι απόψεις διίστανται: κάποιοι καλούν σε στήριξη του μποϊκοτάζ, ενώ άλλοι παροτρύνουν τους πολίτες να συνεχίσουν τις αγορές τους κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες, ως συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στον απομονωτισμό. Στη Βουλγαρία, η οποία το 2022 κατέγραψε πληθωρισμό 15%, διάφορες κοινωνικές οργανώσεις σχεδιάζουν διαμαρτυρία στις 13 Φεβρουαρίου, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση του κόστους ζωής και τη σταθεροποίηση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής.

Exit mobile version