Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στο περιθώριο της Συνόδου, είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, ευρωπαϊκής πολιτικής, άμυνας και τεχνολογίας.
Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου μία ώρα και περιλάμβανε ανοιχτή συζήτηση για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ελληνογαλλικές σχέσεις και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία, υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς και η πώληση των πυραύλων METEOR, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατυπώνει τη θέση της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος δεν εξέφρασε αντίθεση στις ελληνικές απόψεις, παρά το γεγονός ότι οι πύραυλοι κατασκευάζονται από πολυεθνικό κονσόρτσιουμ. Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, την άμυνα και την ανάγκη για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη που επενδύουν στον τομέα αυτό.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν ήταν η πιθανή προμήθεια των πυραύλων METEOR από την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να τους αποκτήσει για τα μαχητικά Eurofighter, μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35. Το ζήτημα είχε ήδη τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με τον Εμανουέλ Μακρόν να διατηρεί ανοικτή στάση, χωρίς να το θεωρεί τετελεσμένο. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε, επίσης, συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις εξοπλιστικές εξελίξεις. Ωστόσο, η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία των δύο χωρών, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας σε ζητήματα εξοπλισμών.
Στη Σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταρτίσει συνεκτική εθνική στρατηγική για τον τομέα, καθιστώντας την μία από τις πρώτες χώρες που το κάνουν στην Ευρώπη. Ειδικότερα, τόνισε ότι η χώρα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, έχει προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας και έχει επιλεγεί ως μία από τις επτά χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία του προγράμματος “AI Factory”. Πρόκειται για μια σημαντική χρηματοδοτική πρωτοβουλία της Ε.Ε. που στοχεύει στην ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, ενώ λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας, των επιχειρήσεων και του κράτους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα ήδη τη χρησιμοποιεί για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του κρατικού μηχανισμού. Αναφέρθηκε και στις κοινωνικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας έμφαση στις ψυχολογικές επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων στα παιδιά και τους εφήβους. Όπως τόνισε, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι οι νέοι δεν θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσής τους σε αλγόριθμους και περιεχόμενο που διαμορφώνεται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με τον CEO της Ericsson Group, Μπόργε Έκχολμ, συζητώντας επενδυτικά σχέδια στον χώρο της τεχνολογίας, τον ιδρυτή της DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, εξετάζοντας προοπτικές για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, καθώς και με ανώτερο στέλεχος της OpenAI, με αντικείμενο τη συνεργασία σε ζητήματα ηθικής και ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Σύνοδος στο Παρίσι αποτελεί και την πρώτη ευκαιρία για επαφές Ευρωπαίων ηγετών με τον νέο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου. Ο κ. Βανς θα παραβρεθεί στο δείπνο που διοργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν, όπου ενδέχεται να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η παρουσία του σηματοδοτεί την πρώτη συμμετοχή υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκό φόρουμ, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις αμερικανικές πολιτικές για την Ευρώπη, ιδιαίτερα όσον αφορά τους εμπορικούς δασμούς και τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία. Ο κ. Βανς θα δώσει επίσης το παρών στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου αναμένεται να υπάρξουν κρίσιμες τοποθετήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Παρισιού επιβεβαιώνει τη φιλοδοξία της Ελλάδας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης. Η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων για την ψηφιακή μετάβαση, προωθώντας πολιτικές που ενισχύουν την καινοτομία, την τεχνολογική ανάπτυξη και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.