Το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνεί την απώλεια του Τάκη Οικονομόπουλου, του θρυλικού τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 81 ετών. Ο εκλιπών νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Ερυθρού Σταυρού, έπειτα από εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη στις αρχές του μήνα. Ο Οικονομόπουλος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες όλων των εποχών, αγωνιζόμενος για 13 συνεχόμενα χρόνια στον Παναθηναϊκό. Ήταν βασικός γκολκίπερ της ομάδας στην ιστορική πορεία προς τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ το 1971, μαζί με τον συμπαίκτη του και καλό του φίλο, Μίμη Δομάζο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες νωρίτερα.
Η διαδρομή του
Ο γεννημένος στις 19 Οκτωβρίου 1942 τερματοφύλακας ξεκίνησε την καριέρα του από την Αθλητική Ένωση Καλλιθέας και σε νεαρή ηλικία μεταγράφηκε στον Απόλλωνα Σμύρνης. Το 1962 πήρε μεταγραφή στην Προοδευτική, όμως έναν χρόνο αργότερα εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό, όπου και καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της χώρας. Με την πράσινη φανέλα κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα, ενώ αποτέλεσε βασικό μέλος της ομάδας που συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Το 1965 πέτυχε ρεκόρ απαραβίαστης εστίας, κρατώντας ανέπαφα τα δίχτυα του για 1.088 λεπτά, ένα επίτευγμα που παραμένει ακατάρριπτο.
Με την Εθνική Ελλάδος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις 3 Οκτωβρίου 1965 απέναντι στη Σοβιετική Ένωση και αγωνίστηκε συνολικά 25 φορές έως το 1974. Το 1976 αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό και μεταγράφηκε στην Παναχαϊκή, ενώ έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε στον Απόλλωνα Σμύρνης, όπου και ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1979. Αμέσως μετά ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό, θέση που διατήρησε για 27 χρόνια, συμβάλλοντας στην εξέλιξη πολλών σπουδαίων τερματοφυλάκων. Το 2002 ανέλαβε προσωρινά προπονητής της πρώτης ομάδας, αντικαθιστώντας τον Σέρχιο Μαρκαριάν. Το 2017 ανέλαβε πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η Super League, η ΕΠΟ και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Τάκη Οικονομόπουλου, τονίζοντας την ανεκτίμητη συνεισφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη της για την απώλεια του Τάκη Οικονομόπουλου σε ηλικία 81 ετών.
Ο Τάκης Οικονομόπουλος δεν ήταν απλά ένας από τους σπουδαιότερους τερματοφύλακες όλων των εποχών στην Ελλάδα (ο κορυφαίος σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας… pic.twitter.com/RqFHznoE1z
— Panathinaikos BC (@Paobcgr) February 10, 2025
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέφερε στην ανακοίνωσή της: “Ο Τάκης Οικονομόπουλος αφιέρωσε σχεδόν όλη τη ζωή του στον Παναθηναϊκό, αγάπησε τον σύλλογο όσο λίγοι και έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία του. Ήταν ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, και η παρακαταθήκη του θα μείνει ανεξίτηλη.”
Η Super League και η ΕΠΟ τόνισαν τη σημαντική συνεισφορά του στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που ξεχώρισε για το ήθος, την αξιοπρέπεια και τον ακέραιο χαρακτήρα του.
Το «Πουλί» του ελληνικού ποδοσφαίρου πέταξε ψηλά, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά.