Απάντηση στα πορίσματα των ορκωτών λογιστών για την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, την περίοδο 2020-2023, που κάνουν λόγο για υπέρογκα ποσά -μεταξύ άλλων- για μυοκτονίες και απολυμάνσεις, δίνει με ανακοίνωσή του ο Γιώργος Πατούλης. Ο πρώην περιφερειάρχης δηλώνει άγνοια για τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου για τα πεπραγμένα του στην Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έχει διαβάσει τη σχετική έκθεση.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά που δόθηκαν, μεταξύ άλλων, για απώθηση φιδιών και μυοκτονίες, αποδεσμεύτηκαν στο πλαίσιο συνεργασίας με έγκριτους επιστημονικούς φορείς, αρμόδιους για το εκάστοτε θέμα.
Η ανακοίνωση του πρώην περιφερειάρχη Αττικής:
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ως περιφερειάρχη Αττικής, από 1.9.2019 μέχρι την 31.12.2023, δεν αναφέρθηκε σε εμένα, από καμία Υπηρεσία ή Φορέα της Περιφέρειας Αττικής και ούτε υπέπεσε στην αντίληψή μου, οποιαδήποτε παράβαση νόμου, σχετικά με την οικονομική διαχείριση όποιου θέματος. Ειδικά σχετικά με τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό έργων, τα οποία με τους εκλεκτούς συνεργάτες μου εκτελέσαμε στην Περιφέρεια Αττικής και τα οποία προέκυψαν από τις ανάγκες των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, από τις εισηγήσεις των Διευθύνσεων και τις αποφάσεις των οργάνων της περιφέρειάς μας, ενώ εκτελέστηκαν όπου ο νόμος το επέβαλε, μετά από έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλων αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών. Μάλιστα, τα περισσότερα έργα, τα οποία εγκαινιάζονται από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, είναι έργα που εκτελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια κατόπιν δικών μας ενεργειών και διαπαραταξιακών αποφάσεων, αφού ήμασταν διοίκηση και λειτουργούσαμε με βάση την απλή αναλογική.
Επίσης, είναι σαφές ότι αν είχε περιέλθει σε γνώση μου οποιαδήποτε μη σύννομη περίπτωση οικονομικής διαχείρισης ή/και άλλη παράνομη πράξη οποιουδήποτε εκ των συνεργατών μου ή υπαλλήλου της Περιφέρειας Αττικής, ασφαλώς θα ετίθετο αμέσως υπόψη της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής. Και, ασφαλώς, χωρίς δηλώσεις μπροστά σε κάμερες εις βάρος οποιουδήποτε, και μάλιστα πριν από την κατάθεση των πορισμάτων αυτών στις εισαγγελικές αρχές. Εξάλλου, αυτό επιβάλλουν, τόσο η αρχή της μυστικότητας κάθε δικαστικής διερεύνησης, όσο και ο απόλυτος σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας κάθε πολίτη. Ειδικά, στα ζητήματα δημόσιας Υγείας, η Περιφέρεια Αττικής είχε ιδιαίτερη ευαισθησία και μέγιστη προτεραιότητα αντιμετώπισής τους.
Συνεργάστηκε μάλιστα με έγκριτους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, όπως το ΕΚΠΑ, τον ΕΟΔΥ και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των ψεκασμών κουνουπιών (για τον ιό του Δυτικού Νείλου), μυοκτονιών κ.λπ., με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που είχε ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό των θανάτων συμπολιτών μας τα τελευταία χρόνια από την αιτία αυτή. Τα πορίσματα του Διαχειριστικού Ελέγχου, -για τα οποία δεν έχω λάβει γνώση καθώς δεν μου έχουν κοινοποιηθεί- έχουν παραδοθεί ήδη στις εισαγγελικές αρχές από τον νυν περιφερειάρχη και δηλώνουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη».
Σειρά παρατυπιών και κραυγαλέες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης των οικονομικών τόσο της Περιφέρειας Αττικής όσο και του ΕΔΣΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου) κατά την περίοδο 2020-2023, επί διοίκησης Γιώργου Πατούλη, δηλαδή, καταγράφουν τα δύο πορίσματα του διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε το Σώμα Ορκωτών Λογιστών και κατατέθηκαν προ ημερών στο γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα από τον νυν περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά.
Ο προϋπολογισμός πολλών έργων καθορίστηκε χωρίς επαρκή τεκμηρίωση
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στα πορίσματα εντοπίζονται -μεταξύ άλλων- αρκετές περιπτώσεις διαγωνισμών, στους οποίους συμμετείχε… μόλις ένας υποψήφιος. Σε άλλες περιπτώσεις, αν και υπήρχαν περισσότεροι συμμετέχοντες, οι προσφορές τους απορρίπτονταν «για τυπικούς λόγους», αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε συγκεκριμένους αναδόχους. Αίσθηση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι για πολλά από τα έργα που υλοποιήθηκαν την τετραετία Πατούλη, ο προϋπολογισμός τους καθορίστηκε χωρίς επαρκή τεκμηρίωση. Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές το τελικό κόστος των έργων διογκώθηκε μέσω αλλεπάλληλων συμπληρωματικών συμβάσεων, ανεβάζοντας δραματικά το συνολικό ύψος των δαπανών.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι «εντοπίστηκαν πολλές μελέτες με αμφίβολα παραδοτέα και υπερτιμημένες, που ασφαλώς θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών. Αυτό δίνει έναυσμα, σύμφωνα με νομικές πηγές, ώστε η έρευνα για το πώς κάποιες μελετητικές εταιρείες κατορθώνουν και κερδίζουν αθρόους διαγωνισμούς να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας». Διαπιστώθηκαν 297 απευθείας αναθέσεις, συνολικού ύψους 15,9 εκατ. ευρώ.
Υπήρξε μάλιστα εταιρεία που έλαβε οκτώ συμβάσεις για απολυμάνσεις, μυοκτονίες και οφιοαπώθηση, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη δύο εταιρείες εξασφάλισαν τέσσερις ακόμη συμβάσεις για το ίδιο αντικείμενο, αξίας 1,86 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά κρίνονται υπερβολικά σε σύγκριση με αντίστοιχες συμβάσεις άλλων φορέων.