Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

12

Φεβρουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Το πρώτο μη κρατικό ΑΕΙ: Το Sorbonne Paris Nord καταθέτει αίτηση λειτουργίας
ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο μη κρατικό ΑΕΙ: Το Sorbonne Paris Nord καταθέτει αίτηση λειτουργίας

Το πρώτο μη κρατικό ΑΕΙ: «Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος-International Campus Sorbonne Paris Nord»

Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα ακαδημαϊκή εποχή, καθώς την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, το Sorbonne Paris Nord καταθέτει την πρώτη αίτηση αδειοδότησης για τη λειτουργία μη κρατικού – μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου στη χώρα. Η αίτηση, που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας, αφορά την ίδρυση του «Γαλλικού Πανεπιστημίου της Ελλάδος», το οποίο θα λειτουργήσει ως παράρτημα του φημισμένου γαλλικού πανεπιστημίου. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ορόσημο για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, καθώς σηματοδοτεί την είσοδο διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημίων στη χώρα, δίνοντας νέες προοπτικές στους φοιτητές και ενισχύοντας το ακαδημαϊκό περιβάλλον της Ελλάδας.

Το Université Sorbonne Paris Nord είναι ένα από τα 13 αυτόνομα πανεπιστήμια που προέκυψαν από τη διάσπαση του Πανεπιστημίου του Παρισιού, της ιστορικής Σορβόννης. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δημόσια πανεπιστήμια της Γαλλίας, με ισχυρή παρουσία στην έρευνα και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Με πανεπιστημιουπόλεις σε Villetaneuse, Bobigny, Saint-Denis, La Plaine Saint-Denis και Argenteuil, το Sorbonne Paris Nord διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και διαθέτει ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο πλαίσιο της Ιατρικής Σχολής. Παράλληλα, αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Campus Condorcet, ενός από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, καθώς και μέλος της πανεπιστημιακής συμμαχίας Sorbonne Paris-Cité.

time lapse photography of people passing on bridge

Η Διαδικασία αδειοδότησης και τα αυστηρά κριτήρια

Η αίτηση θα κατατεθεί από τον καθηγητή Olivier Oudar, αντιπρόεδρο του πανεπιστημίου, και την καθηγήτρια Anne Fauchon, πρύτανη της Σχολής Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών, συνοδευόμενοι από τον Nicolas Eybalin, ακόλουθο της γαλλικής πρεσβείας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

Τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, που θα αρχίσουν τη λειτουργία τους από το ακαδημαϊκό έτος 2025-26, υπόκεινται σε αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα. Σύμφωνα με τον νόμο, η αδειοδότησή τους προϋποθέτει:

  • Τουλάχιστον τρεις σχολές, με τουλάχιστον ένα πιστοποιημένο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών η καθεμία.
  • Αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών, τα οποία θα έχουν ήδη αξιολογηθεί στη χώρα προέλευσης και στη συνέχεια θα πιστοποιούνται από την ΕΘΑΑΕ στην Ελλάδα.
  • Επαρκές διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου.
  • Αυτοτελείς εγκαταστάσεις, με πλήρως εξοπλισμένες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, εργαστηρίων, πολυμέσων και αίθουσες διδασκαλίας με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.

aerial photography of people sitting on chair

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είχε προαναγγείλει την κατάθεση των πρώτων αιτήσεων για μη κρατικά πανεπιστήμια, δηλώνοντας: «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε την πρώτη αίτηση, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν κι άλλες. Θα αξιολογηθούν άμεσα από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, ώστε το σύστημα να ξεκινήσει σύντομα. Κάποια πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν το 2025, ενώ άλλα το 2026».

Με την κατάθεση της πρώτης αίτησης, η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς ένα νέο εκπαιδευτικό τοπίο, όπου τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα αποτελέσουν μέρος του ακαδημαϊκού οικοσυστήματος, προσφέροντας πλήρη ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα και ενισχύοντας την ερευνητική δραστηριότητα της χώρας.

pile of books beside white printer paper and black ballpoint pen

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις