Σαντορίνη: Οι σεισμοί θα συνεχιστούν καιρό, ίσως ως το Πάσχα, λένε οι ειδικοί -Γίνονται ως και 100 δονήσεις τη μέρα
Η περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό συνεχίζει να δέχεται σεισμικές δονήσεις, με τους ειδικούς να υπολογίζουν πως κατά μέσο όρο 100 σεισμοί ταρακουνούν κάθε μέρα τους Η περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίζει να δοκιμάζεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα, με περισσότερους από 100 σεισμούς να σημειώνονται καθημερινά. Αν και μέχρι στιγμής οι ισχυρότεροι σεισμοί έχουν αγγίξει τα 5 Ρίχτερ, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας δόνησης 6 Ρίχτερ, γεγονός που έχει προκαλέσει αυξημένη ανησυχία στους κατοίκους και τις αρχές. Στο πλαίσιο της προσπάθειας κατανόησης της σεισμικής ακολουθίας, το Ωκεανογραφικό σκάφος “Αιγαίο” απέπλευσε από τον Πειραιά μεταφέροντας μια πολυμελή ερευνητική ομάδα, η οποία θα προχωρήσει σε λεπτομερή χαρτογράφηση του υποθαλάσσιου χώρου, αναζητώντας ενδείξεις για την κινητικότητα των ρηγμάτων και πιθανές κατολισθήσεις που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τη σεισμική δράση.
Οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν βυθομετρικές αποτυπώσεις για τον εντοπισμό πιθανών υποθαλάσσιων δομών που συνδέονται με τους σεισμούς, θα καταγράψουν σεισμικές τομές υψηλής ανάλυσης για την ανίχνευση ενεργών ρηγμάτων και θα μετρήσουν ωκεανογραφικές παραμέτρους, όπως η θολερότητα και η παρουσία ραδιενεργών στοιχείων, που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν αυξημένη γεωλογική δραστηριότητα.
Χιλιάδες σεισμοί
Από την έναρξη της σεισμικής διέγερσης στις 26 Ιανουαρίου, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει καταγράψει περισσότερες από 15.300 δονήσεις, εκ των οποίων οι 13.200 είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από 1 Ρίχτερ. Στις 10 Φεβρουαρίου μόνο, σημειώθηκαν πάνω από 1.200 σεισμοί, με 240 να ξεπερνούν τα 2,5 Ρίχτερ, 13 να φτάνουν τα 4 Ρίχτερ, ενώ ο ισχυρότερος καταγράφηκε στα 5,2 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα. Ο καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου υποστηρίζει ότι η περιοχή θα συνεχίσει να δονείται τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, ενώ ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος προειδοποιεί ότι τέτοιες σεισμικές ακολουθίες μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες. Αντίστοιχη εκτίμηση έκανε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού.
Αντιδράσεις κατοίκων – Οι επιστήμονες καθησυχάζουν
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων, με ορισμένους να επιλέγουν να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους. Ο Παπαζάχος αναγνώρισε τον φόβο του κόσμου, αλλά σημείωσε ότι οι επιπτώσεις των σεισμών παραμένουν περιορισμένες, καθώς η σεισμική δράση εντοπίζεται σε θαλάσσια περιοχή, μακριά από μεγάλους οικισμούς.
Η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από την επιχείρηση του “Αιγαίο” θα δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το φαινόμενο και τη μελλοντική του εξέλιξη. Οι ειδικοί τονίζουν ότι, παρόλο που η σεισμική δραστηριότητα παραμένει έντονη, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποδηλώνουν άμεσο κίνδυνο για μεγαλύτερο σεισμό. Ωστόσο, η προσοχή παραμένει αυξημένη, με τα δεδομένα να αναλύονται σε πραγματικό χρόνο. Η επόμενη περίοδος θεωρείται κρίσιμη, καθώς οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν εάν η σεισμική ακολουθία βαίνει προς αποκλιμάκωση ή αν θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιο έντονες δονήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η συνεχής παρακολούθηση και η επιστημονική έρευνα θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και διαχείρισης της κατάστασης.
![AlphaFreePress](https://alphafreepress.gr/wp-content/themes/whsk_alpha_new/common/imgs/logo-min.png)