27χρονος μηνιγγίτιδα Κρήτη: Oι γιατροί είχαν ξεκινήσει την διαδικασία της αφύπνισής του τα προηγούμενα 24ωρα μειώνοντας την φαρμακευτική αγωγή που του παρείχαν
Ελπιδοφόρες είναι οι εξελίξεις από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται ο 27χρονος που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα. Ο νεαρός ασθενής ξύπνησε από την καταστολή και αποσωληνώθηκε, γεγονός που σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της ανάρρωσής του. Οι γιατροί συνεχίζουν να τον παρακολουθούν στενά, καθώς εξακολουθεί να θεωρείται βαρέως πάσχων, αν και η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ομαλά. Η διαδικασία αφύπνισης είχε ξεκινήσει σταδιακά τις τελευταίες ημέρες, με τη μείωση της φαρμακευτικής αγωγής.
Η υπόθεση του 27χρονου ανέδειξε μια ακόμη σοβαρή αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Κρήτη. Ο νεαρός χρειάστηκε να περιμένει για εννέα ολόκληρες ώρες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ σε ολόκληρο το νησί. Τελικά, για τη νοσηλεία του ενεργοποιήθηκε χώρος που παρέμενε κλειστός εδώ και έναν χρόνο. Ο διοικητής του Βενιζελείου Νοσοκομείου, κ. Δανδουλάκης, τόνισε ότι πλέον έχει δρομολογηθεί ένα εφεδρικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει την προσωρινή διάθεση της συγκεκριμένης κλίνης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως έγινε και με τον 27χρονο.
Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκληθεί από ιογενείς, βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις, με τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα να είναι η πιο επικίνδυνη μορφή.
Αίτια της Μηνιγγίτιδας
- Ιογενής μηνιγγίτιδα: Προκαλείται από ιούς, όπως οι εντεροϊοί, ο ιός του έρπητα, της ιλαράς ή της παρωτίτιδας. Συνήθως είναι ηπιότερη και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία.
- Βακτηριακή μηνιγγίτιδα: Προκαλείται από βακτήρια, όπως ο Neisseria meningitidis (μηνιγγιτιδόκοκκος) και ο Streptococcus pneumoniae (πνευμονιόκοκκος). Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ή και θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με αντιβιοτικά.
- Μυκητιασική μηνιγγίτιδα: Πολύ σπάνια μορφή που πλήττει κυρίως άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Παρασιτική μηνιγγίτιδα: Σπάνια μορφή που προκαλείται από παράσιτα και μπορεί να συνδέεται με κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφής.
Συμπτώματα της Μηνιγγίτιδας
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και να επιδεινωθούν γρήγορα:
- Υψηλός πυρετός
- Έντονος πονοκέφαλος
- Δυσκαμψία στον αυχένα
- Ναυτία ή έμετος
- Φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως)
- Αλλαγές στη συνείδηση (υπνηλία, σύγχυση, σπασμοί)
- Δερματικό εξάνθημα (κυρίως στη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα)
Σε βρέφη και μικρά παιδιά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο κλάμα, υπνηλία, ανορεξία και διόγκωση της πηγής (το μαλακό σημείο στο κρανίο).
Πώς Μεταδίδεται;
Η μηνιγγίτιδα μπορεί να μεταδοθεί μέσω:
- Σταγονιδίων από το φτέρνισμα ή τον βήχα
- Στενής επαφής με άτομο που νοσεί
- Κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή νερού (κυρίως σε παρασιτικές μορφές)
Διάγνωση και Θεραπεία
- Διάγνωση: Περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, οσφυονωτιαία παρακέντηση (λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού), απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
- Θεραπεία:
- Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα απαιτεί άμεση χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών και, σε σοβαρές περιπτώσεις, νοσηλεία σε ΜΕΘ.
- Η ιογενής μηνιγγίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται υποστηρικτικά με αναλγητικά, ενυδάτωση και ξεκούραση.
- Οι μυκητιασικές και παρασιτικές μορφές αντιμετωπίζονται με ειδικά φάρμακα.
Πρόληψη
- Εμβολιασμός: Υπάρχουν εμβόλια κατά των πιο επικίνδυνων βακτηρίων που προκαλούν μηνιγγίτιδα, όπως το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου, του πνευμονιόκοκκου και του αιμόφιλου της ινφλουένζας τύπου Β.
- Καλή υγιεινή: Πλύσιμο χεριών, αποφυγή στενής επαφής με ασθενείς.
- Άμεση ιατρική παρέμβαση σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων.
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή ακόμα και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Για αυτό, η άμεση διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας.
![AlphaFreePress](https://alphafreepress.gr/wp-content/themes/whsk_alpha_new/common/imgs/logo-min.png)