Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, σε συνδυασμό με αναφορές για βουητό που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η σεισμική διέγερση που καταγράφεται στην περιοχή έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ηφαιστείου, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) πως καταγράφεται αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη γεωδυναμική δραστηριότητα. «Ακούγεται ένας θόρυβος, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την προέλευσή του», αναφέρει χαρακτηριστικά το EMSC, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης. Ο γεωφυσικός και σεισμολόγος Luis Donoso υπογράμμισε ότι κατά τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική διαφοροποίηση στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Συγκεκριμένα, οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) εμφανίζουν σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ένταση της δραστηριότητας είναι ασυνήθιστη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να συνδεθεί άμεσα με ηφαιστειακή διέγερση.
Διαβεβαιώσεις Καραστάθη: “Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι”
Παρά την αρχική ανησυχία, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δρ. Βασίλης Καραστάθης, τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή αφύπνιση. «Την ώρα που καταγράφονταν οι σεισμοί, οι εμπλεκόμενοι σεισμολόγοι παρακολουθούσαμε σε πραγματικό χρόνο τις κυματομορφές. Το αναλύσαμε άμεσα και διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μια σειρά από μικρούς σεισμούς, που ωστόσο δημιούργησαν την εντύπωση ηφαιστειακού βουητού», ανέφερε ο κ. Καραστάθης.
Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως “volcanic tremor”, είναι ένα σεισμικό σήμα χαμηλής συχνότητας που συνήθως συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστόσο, ο κ. Καραστάθης ξεκαθάρισε πως οι αναλύσεις δεν επιβεβαιώνουν τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται για ένα σύνολο μικρών σεισμών που παρουσιάστηκαν πυκνά σε χρονική αλληλουχία. «Το φαινόμενο φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για παροδική σεισμική δραστηριότητα ή αν υπάρχει κάποια βαθύτερη αιτία», πρόσθεσε.
It is confirmed. There is a more or less continuous tremor in the area of #Santorini. It seems that nothing can be seen (but it is night time) but that some noise can be heard. We do not know for sure what is going on https://t.co/ucIfgqPTU4
— EMSC (@LastQuake) February 14, 2025
Σεισμοί και βουητό: Τι εξηγεί ο Λέκκας
Το ηχητικό βουητό που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους. Ωστόσο, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας ξεκαθάρισε πως πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο που δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο. «Το βουητό που αναφέρθηκε είναι αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών και όχι σεισμικής ή ηφαιστειακής δραστηριότητας. Πρόκειται για διάχυση ηχητικών κυμάτων, που συμβαίνει σε συγκεκριμένες γεωλογικές συνθήκες», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ηχητικό φαινόμενο γίνεται αντιληπτό μόνο όταν ο σεισμός είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια (1-2 χιλιόμετρα). Σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ο ήχος αυτός δεν ακούγεται.
Συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες
Οι σεισμολογικοί σταθμοί καταγράφουν έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
- Στις 05:37, σημειώθηκε σεισμός 4 Ρίχτερ 16 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
- Στις 22:18, νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ καταγράφηκε στην ίδια περιοχή.
Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ ανέφερε πως την Πέμπτη καταγράφηκαν πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις, ωστόσο καμία από αυτές δεν ξεπέρασε τα 4,4 Ρίχτερ.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ίος – Προηγούνται Θήρα, Αμοργός και Ανάφη
Μετά την κλιμάκωση της σεισμικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση κήρυξε τον Δήμο Ιητών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση ισχύει μέχρι τις 14 Μαρτίου 2025, ενώ οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση πιθανών εξελίξεων.
Ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται:
- Ο Δήμος Θήρας
- Ο Δήμος Αμοργού
- Ο Δήμος Ανάφης
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, η απόφαση αυτή ελήφθη για την καλύτερη διαχείριση των επιπτώσεων της σεισμικής δραστηριότητας. «Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση των κρατικών μηχανισμών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προκύπτουν», αναφέρει η ανακοίνωση.