Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Φεβρουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συνομιλίες για την Ουκρανία: Αποκλεισμός της ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες για την Ουκρανία: Αποκλεισμός της ΕΕ

Συνομιλίες για την Ουκρανία: Διπλωματική ανησυχία στην Ευρώπη – Συνάντηση κορυφής συγκαλεί ο Μακρόν

Οι προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία φαίνεται πως θα προχωρήσουν χωρίς την Ευρώπη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως αποκάλυψε το Σάββατο ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Κιθ Κέλογκ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι, παρά τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις, η προσέγγιση των ΗΠΑ είναι σαφής: οι διαβουλεύσεις πρέπει να είναι περιορισμένες σε αυτούς που μπορούν να επιβάλουν και να εγγυηθούν μια ειρηνευτική συμφωνία. «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τη λογική των πολυμερών διασκέψεων, όπου συμμετέχουν πάρα πολλοί παίκτες χωρίς ουσιαστική δυνατότητα δράσης», δήλωσε από το Μόναχο, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Ανάλυση: Τι θέλει ο Τραμπ από Ζελένσκι και Πούτιν – Η «συμφωνία χάους» και η «σκοτεινή αλήθεια»

Η απόφαση αυτή προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αρκετούς ηγέτες να εκφράζουν φόβους ότι το μέλλον της Ουκρανίας – και κατ’ επέκταση της ασφάλειας της Ευρώπης – διακυβεύεται σε μια διαπραγμάτευση στην οποία η Γηραιά Ήπειρος δεν θα έχει ρόλο. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, επιβεβαίωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για να καθοριστεί η ευρωπαϊκή στάση. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο της διαδικασίας και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν την άμυνά τους, ακόμη και να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, με την Ουκρανία σε κεντρικό ρόλο.

Η στάση των ΗΠΑ ενισχύει τις ανησυχίες πως η προτεινόμενη ειρηνευτική συμφωνία μπορεί να ωφελεί τη Ρωσία περισσότερο από τη Δύση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι η Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια λύση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον, χωρίς να διασφαλίζεται η ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν δημόσια την ανησυχία τους: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει παθητικά τις εξελίξεις. Αν δεν διαμορφώσουμε τώρα το δικό μας σχέδιο δράσης για την Ουκρανία, άλλοι θα αποφασίσουν για εμάς – και όχι απαραίτητα προς το συμφέρον μας».

Ο Κέλογκ, ωστόσο, υπερασπίστηκε τη θέση της Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η αποφυγή ενός νέου πολέμου. Επισήμανε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των συνομιλιών και πως «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι». Σύμφωνα με τον Κέλογκ, η αμερικανική στρατηγική κινείται με «χρόνο Τραμπ» και η συμφωνία αναμένεται μέσα σε λίγους μήνες.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, παραμένει: τι θα συμβεί αν η συμφωνία παραβιαστεί; Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ δεν έδωσε σαφή απάντηση, τονίζοντας απλώς ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα ο Αμερικανός διπλωμάτης Στιβ Γουίτκοφ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τη ρωσική πλευρά. Καθώς οι διαπραγματεύσεις διαμορφώνονται, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη απόφαση: θα αποδεχθεί τον ρόλο του θεατή, ή θα κινηθεί για να επηρεάσει τις εξελίξεις προς όφελός της;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις