Τεχνητή νοημοσύνη και απάτες: Μία από τις γνωστότερες μορφές διαδικτυακής απάτης είναι το phishing
Τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν φτάσει σε ένα σημείο που πλέον μπορούν να δημιουργούν όχι μόνο κείμενα, αλλά και εικόνες και βίντεο, επιτρέποντας την πραγματοποίηση όλο και πιο εξελιγμένων μορφών διαδικτυακής απάτης. Οι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια προειδοποιούν ότι οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται αυτές τις τεχνολογίες για να στήσουν περίπλοκες απάτες. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι η περίπτωση μιας Γαλλίδας που έχασε 830.000 ευρώ πιστεύοντας ότι συνομιλούσε με τον ηθοποιό Μπραντ Πιτ. Παρόμοιες απάτες, όπως ψεύτικες καμπάνιες συγκέντρωσης χρημάτων για θύματα φυσικών καταστροφών, αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του ζητήματος. Ο Arnaud Lemaire, επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας F5, τονίζει ότι «τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις είναι πλέον στόχοι κυβερνοεπιθέσεων».
Μια κλασική μορφή διαδικτυακής απάτης είναι το phishing, δηλαδή η αποστολή παραπλανητικών emails ή μηνυμάτων με σκοπό την απόσπαση προσωπικών δεδομένων. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει καταστήσει αυτές τις επιθέσεις πιο επικίνδυνες, καθώς chatbot μπορούν να δημιουργούν πειστικά και προσεγμένα μηνύματα, εξαφανίζοντας τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που συχνά πρόδιδαν τις απάτες. Η δημιουργία ψεύτικων μηνυμάτων, ωστόσο, είναι μόνο η αρχή. Ο Steve Grobman, τεχνικός διευθυντής της McAfee, προειδοποιεί ότι η AI μπορεί να αξιοποιήσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να αυτοματοποιήσει απάτες υψηλής εξατομίκευσης. Πλέον, αντί για γρήγορα κέρδη, οι κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν σε μεγαλύτερες αποδόσεις, διεισδύοντας σε επιχειρήσεις και κερδίζοντας σταδιακά την εμπιστοσύνη των υπαλλήλων. Το 2024, χάκερ κατάφεραν να αποσπάσουν 26 εκατομμύρια ευρώ από πολυεθνική στο Χονγκ Κονγκ χρησιμοποιώντας deepfake τεχνολογία. Ένας υπάλληλος πίστεψε ότι συνομιλούσε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον διευθύνοντα σύμβουλο και άλλα στελέχη της εταιρείας, ενώ στην πραγματικότητα έβλεπε τροποποιημένες εικόνες που δημιουργήθηκαν από AI.
Η εξέλιξη των deepfake έχει φτάσει σε επίπεδο όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς μια πραγματική εικόνα από μια τεχνητά δημιουργημένη. Ο Grobman αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας ερευνητής της McAfee κατάφερε να αντικαταστήσει το πρόσωπό του με εκείνο του Τομ Κρουζ με λιγότερο από 5 ευρώ. Για να προστατευθούν οι χρήστες, οι ειδικοί προτείνουν απλές πρακτικές επαλήθευσης, όπως το να ζητούν από τον συνομιλητή να στρέψει την κάμερα του κινητού του στον περιβάλλοντα χώρο—κάτι που η AI προς το παρόν αδυνατεί να αναπαράγει. Η κυβερνοεγκληματικότητα έχει εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα επικερδή βιομηχανία, με εφοδιαστικές αλυσίδες και ολόκληρα δίκτυα υποστήριξης. Παρά τις προσπάθειες εξάρθρωσης εγκληματικών οργανώσεων όπως το Lockbit το 2024, οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες. Ωστόσο, ο Martin Kraemer της KnowBe4 δηλώνει ότι η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την άμυνα, εξοπλίζοντας τις επιχειρήσεις με εργαλεία προστασίας απέναντι σε αυτές τις απειλές.
![AlphaFreePress](https://alphafreepress.gr/wp-content/themes/whsk_alpha_new/common/imgs/logo-min.png)