Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

21

Φεβρουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έλον Μασκ: Οι παράτυποι μετανάστες που έχτισαν το Gigafactory στο Τέξας
ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Οι παράτυποι μετανάστες που έχτισαν το Gigafactory στο Τέξας

Ο Μασκ πυροδότησε και εκμεταλλεύτηκε το αντι-μεταναστευτικό αίσθημα για να αποκτήσει πολιτική ισχύ - Αλλά ο ίδιος στηρίχθηκε στους παράτυπους μετανάστες

Ενώ ο Έλον Μασκ απασχολεί την επικαιρότητα με τις συγκρούσεις του για την τεχνητή νοημοσύνη ή τις πολιτικές του τοποθετήσεις, μια διαφορετική πτυχή της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας έρχεται στο φως. Σύμφωνα με αποκάλυψη του Bloomberg, παράτυποι μετανάστες εργάστηκαν υπό επισφαλείς συνθήκες για την κατασκευή του Gigafactory στο Τέξας, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της Tesla. Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι στερούνταν βασικού εξοπλισμού προστασίας και εργάζονταν υπό την απειλή απέλασης. Η Κρίστι, μία από τις εργαζόμενες, περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες της δουλειάς της, όπως την έλλειψη προστατευτικών μέσων και τον αυστηρό έλεγχο στα διαλείμματα. Παρόλα αυτά, πολλοί από αυτούς συνέχισαν να εργάζονται στις εγκαταστάσεις της Tesla και της SpaceX, ενισχύοντας την επέκταση των επιχειρήσεων του Μασκ.

Η έρευνα του Bloomberg Businessweek περιλαμβάνει μαρτυρίες δέκα εργαζομένων χωρίς νόμιμα έγγραφα, οι οποίοι απασχολήθηκαν μέσω υπεργολαβικών εταιρειών. Για την επιβεβαίωση των ισχυρισμών, εξετάστηκαν φωτογραφίες και βίντεο, ενώ κάποιες μαρτυρίες επιβεβαιώθηκαν από συγγενείς και φίλους. Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει τη συμβολή των παράτυπων μεταναστών στην κατασκευή των υποδομών του Μασκ, φέρνοντας στην επιφάνεια τις αντιφάσεις μεταξύ των δημόσιων τοποθετήσεών του και των πρακτικών που εφαρμόζονται στις εταιρείες του.

Από το 2020, η Tesla έχει γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη στο Όστιν, με το Gigafactory να αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο. Οι ίδιοι μετανάστες που εργάζονταν εκεί εξακολουθούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες το 2023, όταν ο Μασκ επισκέφθηκε τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και υιοθέτησε σκληρή ρητορική κατά της παράτυπης μετανάστευσης. Την ίδια περίοδο, στήριξε την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με δωρεές ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κρίστι, που ήρθε στις ΗΠΑ από την Ονδούρα, ξεκίνησε να εργάζεται σε έναν υπεργολάβο της Tesla το 2021 με μισθό 16 δολάρια την ώρα. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, παρέμενε στη θέση της για να στηρίξει την οικογένειά της. Ωστόσο, όταν υπέστη θερμοπληξία και λιποθύμησε εν ώρα εργασίας, συγκρούστηκε με τον προϊστάμενό της και απολύθηκε. Αποφάσισε να καταγγείλει τις πρακτικές της εταιρείας μέσω του Workers Defense Project, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα των μεταναστών εργατών. «Έρχεσαι σε αυτή τη χώρα με την ελπίδα να εργαστείς και να βοηθήσεις την οικογένειά σου. Συχνά αποδέχεσαι καταστάσεις που δεν θα έπρεπε», λέει η Κρίστι. Όμως, με τον καιρό, συνειδητοποίησε ότι είχε δικαιώματα και αποφάσισε να τα διεκδικήσει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις