Ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Πιερία, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας του τουρκικού casus belli, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή απειλή. Όπως τόνισε, η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί ενεργή την απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή πολέμου από γειτονικό κράτος λόγω της άσκησης ενός νόμιμου δικαιώματός της», υπογράμμισε. Παρότι η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεννόηση με την Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, αυτό προϋποθέτει αμοιβαία διάθεση για διάλογο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται από την πλευρά της Άγκυρας. «Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά και δεν πρόκειται να εκχωρήσει τίποτα. Αυτή είναι η συνταγματική υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς οι Νεοδημοκράτες τις επελαύνουσες δυνάμεις του λαϊκισμού, είτε από δεξιά μας είτε από τα αριστερά μας. Και εμείς πρέπει να διατηρήσουμε απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις τον ήρεμο λόγο μας. Έναν λόγο με σοβαρότητα που να αναφέρεται στα πράγματα και… pic.twitter.com/jXab5UFNIL
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 16, 2025
Η μεγάλη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε ως το πιο φιλόδοξο και μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Όπως αποκάλυψε, στις 4 Μαρτίου θα παρουσιάσει στη Βουλή ένα δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και μια δεκαετή στρατηγική για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας. Αναφερόμενος στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», εξήγησε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει ένα πολυεπίπεδο αμυντικό σύστημα, το οποίο θα καλύπτει πέντε διαφορετικούς τομείς προστασίας: αντιπυραυλική άμυνα, άμυνα κατά drones, αεροπορική προστασία, ναυτική υπεράσπιση και υποβρυχιακή άμυνα.
Εκτός από την ανάπτυξη της «Ασπίδας του Αχιλλέα», ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις νέες εξοπλιστικές προτεραιότητες της Ελλάδας, όπως η απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, η ενίσχυση του στόλου των drones, καθώς και η αναβάθμιση των ναυτικών δυνάμεων της χώρας. Όπως τόνισε, «το 2030 η Ελλάδα θα διαθέτει τις πιο προηγμένες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Με αυτό το φιλόδοξο αμυντικό σχέδιο, η χώρα στοχεύει όχι μόνο στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος, αλλά και στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής.
Eίχα τη χαρά το Σάββατο το βράδυ να μιλήσω στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της ΔΕΕΠ Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας στην Κατερίνη. pic.twitter.com/kDuR88J8iD
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 16, 2025