Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Φεβρουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Προσποιήθηκε ότι έχει καρκίνο: Στο Netflix η ιστορία της Μπελ Γκίμπσον
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσποιήθηκε ότι έχει καρκίνο: Στο Netflix η ιστορία της Μπελ Γκίμπσον

Η νέα σειρά του Netflix αφηγείται την ιστορία της Μπελ Γκίμπσον, που προσποιήθηκε πως είχε καρκίνο, για να προωθήσει εναλλακτικές θεραπείες. 10 χρόνια μετά, η ιστορία της παραμένει μια ηχηρή προειδοποίηση

Η νέα μίνι σειρά έξι επεισοδίων στο Netflix, “Apple Cider Vinegar”, έχει καθηλώσει το κοινό, φέρνοντας στο φως την αληθινή ιστορία της influencer Μπελ Γκίμπσον. Η Γκίμπσον ισχυρίστηκε ότι νίκησε τον καρκίνο αποκλειστικά μέσω διατροφής, χωρίς ιατρικές θεραπείες, εξαπατώντας χιλιάδες ανθρώπους. Παρόλο που έχουν περάσει δέκα χρόνια από την αποκάλυψη του ψέματός της, η ιστορία της συνεχίζει να αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση για τους κινδύνους του να εμπιστεύεται κανείς ιατρικές συμβουλές από influencers χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Πρωταγωνίστρια της σειράς είναι η Κέιτλιν Ντέβερ, γνωστή από το “Unbelievable”, η οποία αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τη ζωή και τις συνέπειες των πράξεων της Γκίμπσον. Η σειρά εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο τα social media κατασκευάζουν “ψηφιακούς ήρωες” που εκμεταλλεύονται την ελπίδα και την ανάγκη των ανθρώπων να πιστέψουν στο αδύνατο.

Το 2013, η ιστορία της Μπελ Γκίμπσον, με καταγωγή από την Αυστραλία, έγινε viral. Με ισχυρισμούς ότι θεραπεύτηκε από καρκίνο μέσω διατροφής, κέρδισε αμέτρητους ακόλουθους στο Instagram και εξαργύρωσε τη δημοτικότητά της λανσάροντας μια εφαρμογή υγείας και ένα βιβλίο μαγειρικής με τίτλο “The Whole Pantry”. Η αναγνώριση που έλαβε ήταν τεράστια, με το Elle Australia να την αναδεικνύει “Γυναίκα-Έμπνευση της Χρονιάς” και το Cosmopolitan να της απονέμει το βραβείο “Fun, Fearless Female” το 2014.

Ωστόσο, το 2015, άρχισαν να κυκλοφορούν αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς της. Σε συνέντευξή της στο Women’s Weekly, παραδέχτηκε ότι τίποτα από όσα είχε πει δεν ήταν αλήθεια, χωρίς όμως να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών της. Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας The Age ερεύνησαν τις αντικρουόμενες ιστορίες της και ανακάλυψαν ότι από τα 300.000 δολάρια που υποτίθεται ότι είχε δωρίσει σε φιλανθρωπίες, μόνο 7.000 είχαν καταβληθεί πραγματικά. Το 2017, κρίθηκε ένοχη για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί καταναλωτών και διατάχθηκε να επιστρέψει 410.000 δολάρια Αυστραλίας για τις ψευδείς υποσχέσεις της.

Το “Apple Cider Vinegar” είναι κάτι περισσότερο από μια απλή βιογραφική αφήγηση. Είναι μια υπενθύμιση της δύναμης των social media και της επιρροής που μπορούν να έχουν οι influencers στην υγεία και τις επιλογές των ανθρώπων. Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, η κριτική σκέψη και η επαλήθευση της πληροφορίας είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις