Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η αναζήτηση πολιτικής στρατηγικής, με την ηγεσία να επιμένει στην πρόταση κοινής κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται πως ενδέχεται να συμπέσει με τη συζήτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που αφορά τις κυβερνητικές ενέργειες για την τραγωδία στα Τέμπη και τις παρεμβάσεις στο σημείο του δυστυχήματος. Παράλληλα, η πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για επικοινωνιακή επιστροφή της κυβέρνησης στη ρητορική περί «συνωμοσίας», επιχειρώντας να ενισχύσει το δίλημμα σταθερότητα ή αντισυστημική αναταραχή.
Την ίδια ώρα, το εσωτερικό του κόμματος βρίσκεται σε αναβρασμό, με διαφορετικές πολιτικές απόψεις να συγκρούονται. Υπάρχουν φωνές που καλούν τον Σωκράτη Φάμελλο να χαράξει αυτόνομη πορεία, ανεξάρτητη από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλοι εστιάζουν στην ανάγκη να απομακρυνθεί από την επιρροή συγκεκριμένων ομάδων που, όπως υποστηρίζουν, ακολουθούν καταστροφική στρατηγική.
Η κριτική αφορά και τη συνολική πορεία του κόμματος, καθώς ορισμένα στελέχη εκφράζουν φόβους πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να παραμείνει ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας, αντί να διεκδικήσει εκ νέου τον ρόλο του κυβερνητικού πόλου. Αυτή η συζήτηση γίνεται ακόμη πιο έντονη καθώς πλησιάζουν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, όπως η στάση του κόμματος στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με κάποιους να θεωρούν ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει, διασφαλίζοντας έτσι προβάδισμα για τη Λούκα Κατσέλη έναντι του Τάσου Γιαννίτση, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, που δέχεται εσωκομματική κριτική για την περιορισμένη παρουσία του στην περιφέρεια, αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον καθηγητή σεισμολογίας Κώστα Παπαζάχο, ενώ αργότερα θα επισκεφθεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Στο Κίνημα Δημοκρατίας, οι εξελίξεις είναι εξίσου ρευστές, καθώς η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει στον αέρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης αρχικά είχε προαναγγείλει ότι η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2024, ωστόσο η προθεσμία μετατέθηκε για τις αρχές του 2025. Παρόλα αυτά, φτάνοντας στα μέσα Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για την τελική μορφή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση του Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος, αν και συμμετέχει σε κομματικές εκδηλώσεις και βρίσκεται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση για την ένταξή του στο Κίνημα Δημοκρατίας. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε συζητήσεις και η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαϊωάννου, η οποία είναι μητέρα του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μιχάλη Χουρδάκη. Παρόλα αυτά, καμία κίνηση δεν θεωρείται δεδομένη, καθώς οι πολιτικές ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες και η ηγεσία του κόμματος βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικές αναταράξεις και αβεβαιότητες.