Το κεφίρ αποτελεί ένα από τα πιο ευεργετικά φυσικά προβιοτικά, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία του εντέρου και την πέψη. Πρόκειται για ένα ζυμωμένο γαλακτοκομικό ρόφημα που παρασκευάζεται από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, με τη βοήθεια των κόκκων κεφίρ, οι οποίοι περιέχουν βακτήρια και ζυμομύκητες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρώς ξινό, αφρώδες ρόφημα, πλούσιο σε προβιοτικά, βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Η ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας αποτελεί βασικό παράγοντα για τη γενικότερη ευεξία και την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με ειδικούς, το κεφίρ ενισχύει τη διαδικασία της πέψης, βοηθώντας στην ανακούφιση από φουσκώματα και δυσφορία, ειδικά μετά από ένα βαρύ γεύμα. Η Σουηδή ειδικός Ellen af Petersens, δημιουργός της μάρκας Colekt, αναφέρει πως η κατανάλωση κεφίρ μετά το δείπνο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του φουσκώματος και στην προώθηση ενός ποιοτικού ύπνου.
Η διατροφολόγος Itziar Digón υπογραμμίζει ότι το κεφίρ, χάρη στα ευεργετικά βακτήρια και τις ζυμομύκητές του, αποτελεί ιδανική επιλογή για την αποκατάσταση της εντερικής μικροχλωρίδας, ειδικά μετά από περιόδους διατροφικής υπερβολής. Όπως εξηγεί, «βοηθά στη ρύθμιση της πέψης και μπορεί να μειώσει την αίσθηση βαρύτητας που συχνά συνοδεύει τα νυχτερινά γεύματα».
Πόσο και πότε να καταναλώνετε κεφίρ
Η διατροφολόγος Laura Parada τονίζει ότι το κεφίρ μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ωστόσο η κατανάλωσή του μετά το δείπνο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους υποφέρουν από φουσκώματα ή βραδινή δυσπεψία. Επιπλέον, επισημαίνει ότι το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για άτομα που προσέχουν τη γλυκαιμική τους ισορροπία. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η εισαγωγή του στη διατροφή πρέπει να γίνει σταδιακά, καθώς ορισμένοι οργανισμοί δεν είναι συνηθισμένοι σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η κατανάλωση μπορεί να ξεκινήσει με μικρές ποσότητες, όπως μισό ποτήρι την ημέρα, και σταδιακά να αυξηθεί μέχρι 1-3 ποτήρια ημερησίως, ανάλογα με την ανεκτικότητα του οργανισμού.
Αν και το κεφίρ καταναλώνεται κυρίως ως ρόφημα, μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορες συνταγές. Αποτελεί εξαιρετική βάση για smoothies, μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, ακόμα και σε επιδόρπια, προσφέροντας μια φυσική πηγή προβιοτικών και θρεπτικών συστατικών. Το κεφίρ δεν είναι απλά μια γευστική επιλογή, αλλά ένας ισχυρός σύμμαχος της υγείας, συμβάλλοντας στην εντερική ισορροπία, την καλύτερη πέψη και τη συνολική ευεξία.