Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

22

Φεβρουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο: Mια μεθυστική γεύση εσπεριδοειδών
PLUS

Κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο: Mια μεθυστική γεύση εσπεριδοειδών

Κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο: Εύκολο, με απλά υλικά

Αυτό το κέικ λεμονιού στέκεται μόνο του, χωρίς ανάγκη για γλάσο, σιρόπι ή επιπλέον διακόσμηση – αν και ένα ελαφρύ πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη μπορεί να του χαρίσει επιπλέον ομορφιά. Παρόλα αυτά, ξεχειλίζει από έντονη γεύση εσπεριδοειδών χάρη στο αρωματικό ελαιόλαδο, το δροσερό γιαούρτι και μια υποψία μοσχοκάρυδου, που αναδεικνύει τις διαφορετικές πλευρές του λεμονιού. Η λευκή σοκολάτα και το αλεύρι αμυγδάλου προσδίδουν ντελικάτη υφή και έναν πλούσιο, βελούδινο χαρακτήρα που θυμίζει αμυγδαλόπιτα, αν και το αποτέλεσμα μοιάζει με ένα απλό κίτρινο κέικ. Προτίμησε βιολογικά λεμόνια για το ξύσμα, καθώς τα συμβατικά συχνά έχουν επικάλυψη κεριού που δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

sliced bread with sliced lemon on black table

Υλικά (8-10 μερίδες)

🔸 Υγρά Υλικά:

  • ½ κούπα (105 γρ.) εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (+ λίγο επιπλέον για τη φόρμα)
  • 4 ουγγιές (115 γρ.) λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 1 κούπα (190 γρ.) ζάχαρη
  • ⅔ κούπας (145 γρ.) πλήρες γιαούρτι (όχι στραγγιστό – δες το tip)
  • Ξύσμα από 2 μεσαία λεμόνια (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 3 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού (από ένα από τα ξυσμένα λεμόνια)
  • ¾ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

bread on brown wooden chopping board

🔸 Στερεά Υλικά:

  • 1 κούπα (100 γρ.) αλεύρι αμυγδάλου
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. ψιλό θαλασσινό αλάτι
  • Μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κούπα (140 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

barked bread with lemon fruit and cream

Εκτέλεση

Προετοιμασία Φόρμας

Τοποθέτησε τη σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου. Λάδωσε ελαφρά μια μεταλλική φόρμα κέικ 23 εκ. (9 ιντσών) και στρώσε στον πάτο της ένα κομμάτι λαδόκολλα.

Λιώσιμο Σοκολάτας

Τοποθέτησε τη λευκή σοκολάτα σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ (ή στο μπολ του μίξερ αν χρησιμοποιήσεις σταθερό μίξερ). Βάλε το μπολ στον φούρνο και ρύθμισε τη θερμοκρασία στους 160°C (325°F). Άφησε τη σοκολάτα να λιώσει σταδιακά, ανακατεύοντάς τη με έναν αυγοδάρτη κάθε 1-2 λεπτά. Θα χρειαστεί περίπου 3-5 λεπτά. (Εναλλακτικά, λιώσε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων στο 50% της ισχύος, ανακατεύοντας ανά 15 δευτερόλεπτα.)

Βγάλε τη λιωμένη σοκολάτα από τον φούρνο και ανακάτεψε μέχρι να γίνει λεία. Άφησέ τη να κρυώσει ελαφρώς μέχρι να είναι ζεστή αλλά όχι καυτή. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και ανακάτεψε καλά.

Πρόσθεσε τα αυγά και χτύπησε ελαφρά. Στη συνέχεια, ρίξε τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Πρόσθεσε το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Χτύπησε καλά το μείγμα ώστε να γίνει λείο.

Τέλος, ρίξε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακάτεψε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως, χωρίς να μείνουν σβώλοι. Με μια μαλακή σπάτουλα, ξύσε τις άκρες και τον πάτο του μπολ για να μην μείνει αλεύρι. Χτύπησε ελαφρώς το μπολ στον πάγκο για να φύγουν τυχόν μεγάλες φυσαλίδες αέρα.

Μεταφέρεις τη ζύμη στη φόρμα και την ισιώνεις ελαφρώς. Ψήνεις το κέικ για 60-65 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο.

Άφησε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 15 λεπτά. Πέρασε ένα μαχαίρι περιμετρικά για να το ξεκολλήσεις και αναποδογύρισέ το σε ένα μεγάλο πιάτο. Ξεφόρμαρέ το και γύρισέ το ξανά ανάποδα σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως (τουλάχιστον 30 λεπτά).

Αν θέλεις, πασπάλισε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρεις. Το κέικ μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tip: Αν έχεις μόνο στραγγιστό γιαούρτι, ανακάτεψε ½ κούπα (115 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι με 2 κ.σ. νερό για να αποκτήσει την απαλή υφή του κλασικού γιαουρτιού.

Διατήρηση: Φύλαξε το κέικ σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως 4 ημέρες.

Ένα απλό, αλλά απολαυστικό κέικ που γεμίζει το σπίτι με άρωμα λεμονιού και ελαιόλαδου. Δοκίμασέ το και θα γίνει το αγαπημένο σου! 🍋🍰

pastry with cream

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις