Τραμπ για Ουκρανία: «Ζητάμε…οτιδήποτε μπορούμε να πάρουμε»

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Ουκρανία: «Ζητάμε…οτιδήποτε μπορούμε να πάρουμε»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τραμπ για Ουκρανία: "Ζητάμε σπάνιες γαίες και πετρέλαιο, οτιδήποτε μπορούμε να πάρουμε"

23.02.2025 | 09:00

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει «να πάρει πίσω τα χρήματα» της βοήθειας που έχουν παραχωρηθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Αυτό έρχεται εν μέσω συνομιλιών μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου για μια συμφωνία που αφορά την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των συντηρητικών CPAC κοντά στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ ανέφερε: «Ζητάμε σπάνιες γαίες και πετρέλαιο, οτιδήποτε μπορούμε να πάρουμε. Προσπαθώ να πάρω πίσω τα χρήματα ή να τα διασφαλίσω». «Θέλω να μας δώσουν κάτι για όλα αυτά τα χρήματα που επενδύσαμε», επιστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τη στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και, κατ’ επέκταση, απέναντι στην επιτιθέμενη Ρωσία.

Εδώ και εβδομάδες, ο Τραμπ διεκδικεί το ισόποσο των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σπάνιες γαίες ως αποζημίωση για την αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής. Σε παράλληλο πλαίσιο, μια ουκρανική πηγή ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «δεν είναι έτοιμος» να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα παραχωρούσε προνομιακή πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους της χώρας του.

Αρχικά, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 12 Φεβρουαρίου, υιοθέτησε πλήρως τη ρητορική του Κρεμλίνου, επιρρίπτοντας την ευθύνη του πολέμου στο Κίεβο. Δήλωσε ότι η παρουσία του Ζελένσκι στις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης «δεν είναι σημαντική», δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ενδεχόμενη αύξηση της επιρροής της Ρωσίας στα διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα. Με αυτή τη στάση, ο Τραμπ φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της επανεξέτασης της στρατηγικής των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας την ανάγκη να αποσβεστεί το κόστος της υποστήριξης προς το Κίεβο και να επαναπροσδιοριστεί η μελλοντική πορεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.

Exit mobile version