Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να αποχωρήσει από την προεδρία της Ουκρανίας, εάν μια τέτοια απόφαση μπορούσε να οδηγήσει στην ειρήνη στη χώρα του, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τη ρωσική εισβολή. «Ναι, θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη, αν αυτό εξασφάλιζε την ειρήνη στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αν η παραίτησή μου είναι το τίμημα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τότε είμαι διατεθειμένος να το πράξω», πρόσθεσε, απαντώντας έμμεσα στις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον χαρακτήρισε «δικτάτορα χωρίς εκλογές».
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ουκρανίας, η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών απαγορεύεται όσο διαρκεί ο στρατιωτικός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή. Η συντριπτική πλειονότητα των Ουκρανών δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εν μέσω του πολέμου, καθώς εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται στα πεδία των συγκρούσεων. Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών για τη σύναψη συμφωνίας που θα επέτρεπε στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της χώρας του, με αντάλλαγμα περαιτέρω υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας.
«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, αποκαλύπτοντας ότι αξιωματούχοι των δύο χωρών συζήτησαν το θέμα την ίδια ημέρα. «Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα τερματίσει τον πόλεμο.
Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του να δει τον Τραμπ όχι απλώς ως διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά ως ενεργό σύμμαχο του Κιέβου. «Θέλω να είναι κάτι περισσότερο από μεσολαβητής. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί», υπογράμμισε. Επιπλέον, προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι επικείμενες συναντήσεις με ξένους ηγέτες, που θα επισκεφθούν το Κίεβο τη Δευτέρα με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια κρίσιμη καμπή στις διεθνείς εξελίξεις.