Έφτασε η στιγμή για τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης να εφαρμόσουν υποχρεωτικά την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, μέτρο που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας και τη διασφάλιση της αμοιβής για τον πραγματικό χρόνο εργασίας των εργαζομένων. Από το Σάββατο 1η Μαρτίου 2025 τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους, αφού η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024, δίνοντας στις επιχειρήσεις αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν. Κατά τη διάρκεια αυτής της πιλοτικής περιόδου, διεξήχθη εκτενής διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, κορυφώνοντας με σύσκεψη στις αρχές Σεπτεμβρίου 2024, που συγκάλεσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Σε διάστημα 5,5 μηνών από την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέλαβε πολλές ενημερωτικές δράσεις, όπως διαδικτυακά σεμινάρια με τη συμμετοχή του γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων, Νίκου Μηλαπίδη, και συναντήσεις με διάφορους φορείς – από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς μέχρι τους αντίστοιχους φορείς σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Κόρινθο. Τα σχόλια και οι επισημάνσεις που προέκυψαν ενσωματώθηκαν στην νέα εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο στις 10 Φεβρουαρίου 2025, για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου.
Πώς συμβάλλει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας:
Το υπουργείο τονίζει πως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο, εξασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους. Η εφαρμογή της συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, προστατεύοντας τους εργαζόμενους από αθέμιτες πρακτικές και τις υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», που καταγράφουν αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών κατά 815.509 ώρες το 2024 σε σύγκριση με τα έτη πριν την εφαρμογή του.
Μέχρι σήμερα, η χρήση της ψηφιακής κάρτας προστατεύει ήδη 750.000 εργαζόμενους σε τομείς όπως οι τράπεζες, τα σούπερ-μάρκετ, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εταιρείες security, η ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και το λιανεμπόριο, ενώ μετά την πλήρη εφαρμογή της στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, ο συνολικός αριθμός των προστατευόμενων εργαζομένων αναμένεται να φτάσει περίπου τους 1.500.000. Επιπλέον, ο αριθμός των ενταγμένων επιχειρήσεων θα ξεπεράσει τις 200.000.
Για περισσότερες πληροφορίες, ένας επικαιροποιημένος συνοπτικός οδηγός και επεξηγηματικό οπτικοακουστικό υλικό είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα: https://psifiakikarta.gov.gr.