Τέμπη – Χατζηδάκης: Υπάρχει από την αντιπολίτευση τάση εκμετάλλευσης του πόνου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη – Χατζηδάκης: Υπάρχει από την αντιπολίτευση τάση εκμετάλλευσης του πόνου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τέμπη - Χατζηδάκης: "Είναι προφανές ότι με τόσες δεκάδες δικηγόρους και όλα τα μέσα ενημέρωσης πάνω από την υπόθεση, ακόμη και να ήθελε κανείς να συγκαλύψει, είναι αδύνατο"

24.02.2025 | 17:34

«Υπάρχει μια τραγωδία και πρέπει να υπάρξει κάθαρση – δεν μπορούμε να χαρίζουμε σε κανέναν το μονοπώλιο της συμπόνοιας», ανέφερε σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι «είμαστε εξίσου Έλληνες και άνθρωποι», μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών. Διέκρινε μια τάση εκμετάλλευσης του πόνου, υποστηρίζοντας πως εκείνοι που προσπαθούν να μετατρέψουν το πένθος σε μικροκομματικά οφέλη δεν νοιάζονται για τα θύματα και τις οικογένειές τους, αλλά για τις ψήφους – πράγμα που αποτελεί προσβολή στη μνήμη των θυμάτων. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν δύο ροές: μία που επιδιώκει να ρίξει φως στην υπόθεση των Τεμπών και μία που επιδιώκει την πτώση της κυβέρνησης. Επιπλέον, παρατήρησε ότι στην αντιπολίτευση εμφανίζεται μια τάση εκμετάλλευσης του πόνου όχι μόνο των συγγενών, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι με τόσες δεκάδες δικηγόρους και την έντονη παρουσία των μέσων ενημέρωσης πάνω στην υπόθεση, ακόμα και αν κάποιος ήθελε να συγκαλύψει τα γεγονότα, αυτό είναι αδύνατο. «Όποιος υφίσταται καθυστέρηση στη διεξαγωγή της δίκης – που, όμως, είναι πολύ μικρότερη από αυτές για το Μάτι και τη Χρυσή Αυγή – είναι η ίδια η κυβέρνηση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε καθέναν να διαμορφώσει τη δική του θεωρία συνωμοσίας για το μπάζωμα, το ξυλόλιο και άλλα θέματα. Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιδιώκει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση το συντομότερο δυνατόν, καθώς και πολιτικά έχει λόγο να υπάρξει μία καθαρή κάθαρση.»

Σε συνέχεια της δήλωσής του, ο υπουργός παρουσίασε αρκετά οικονομικά δεδομένα και μελλοντικές πρωτοβουλίες:

  • «Ακούω με κατανόηση και σεβασμό όλες τις απόψεις και δεν παριστάνω τον αλάνθαστο. Δεν μπορούμε να κατηγορούμαστε επειδή έχουμε υλοποιήσει νοικοκυρεμένη διαχείριση και μειώνουμε το δημόσιο χρέος – που ήταν ο κύριος λόγος για τον εκτροχιασμό και τα μνημόνια. Δεν μπορούμε να κατηγορούμαστε ούτε για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 650 σε 830 ευρώ, τις 72 μειώσεις φόρων, την άνοδο των καταθέσεων από 143 σε 202 δισ. ευρώ (με το 56% της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά) ή για τη μείωση κατά 500.000 των ανέργων τα τελευταία 5,5 χρόνια.»

  • «Η χώρα ανεβαίνει επειδή ακολουθούμε πολιτική κοινής λογικής. Μπορούμε να εγγυηθούμε περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά όχι διακτινισμό – όσοι αναζητούν διακτινισμούς, να ψάξουν αλλού, όχι στη διεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας. Είδαμε τα κατορθώματα του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στην εξουσία και θα ήταν λάθος να σπαταλήσουμε την πρόοδο των τελευταίων 5,5 ετών.»

  • «Στον ορίζοντα υπάρχουν θετικές πρωτοβουλίες: στις αρχές Απριλίου θα αυξηθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και θα ωθηθούν προς τα πάνω οι μισθοί στο Δημόσιο. Από την 1η Ιουλίου θα δοθεί το επίδομα επικινδυνότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ διπλασιάζεται και η περίμετρος του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους ώστε να καλύπτει και τη μεσαία τάξη. Το Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει περαιτέρω μειώσεις φόρων για τους συνεπείς φορολογούμενους.»

  • «Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και η νοικοκυρεμένη διαχείριση αποτελούν τη βάση όχι μόνο για την αποφυγή μιας κρίσης όπως εκείνη της περασμένης δεκαετίας, αλλά και για την υλοποίηση των πολιτικών μας με θετικό πρόσημο. Τα επιτεύγματά μας, όπως η μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα – με αποτέλεσμα τα έσοδα να διπλασιάζονται λόγω της πολιτικής μας και της οικονομικής ανάπτυξης – είναι αδιαμφισβήτητα.»

  • Σχετικά με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Το ζήτημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, και οι περισσότερες χώρες δεν το έχουν αντιμετωπίσει επαρκώς. Παρά τις δύο αρνητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, έχουμε υποσχεθεί να παρέχουμε ανακούφιση στους δανειολήπτες. Συζητάμε ήδη με τις τράπεζες και θα διαπραγματευτούμε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα για τον «Ηρακλή» και, τελικά, για τους φορολογούμενους. Έχω δηλώσει δημόσια εδώ και 1,5 μήνα ότι θα υπάρξει παρέμβαση στους πρώτους μήνες του 2025.»

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, με την ψηφιοποίηση του φορολογικού συστήματος, επιδιώκουμε τη δημιουργία συνθηκών δίκαιου ανταγωνισμού: «Εάν όλοι καταβάλλουν τους φόρους τους, θα πληρώνουμε όλοι λιγότερα. Διαφορετικά, δεν θα ενταχθούμε ποτέ πλήρως στην Ευρώπη και τα παιδιά μας δεν θα νιώθουν προοπτική. Αν επιλέξουμε να παραμείνουμε στα Βαλκάνια, είμαστε ελεύθεροι να το κάνουμε. Εμείς όμως ακολουθούμε μια συγκεκριμένη πορεία: ευρωπαϊκή προοπτική, ελεύθερη οικονομία, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, που θα μεταφραστούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών.»

Exit mobile version