Χταπόδι με φάβα συνταγή: Κορυφαίο πιάτο των ημερών
Αν αναζητάτε έναν γευστικό συνδυασμό που θα εντυπωσιάσει τον ουρανίσκο σας, το χταπόδι με φάβα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Η αρμονία ανάμεσα στη βελούδινη φάβα και το τρυφερό χταπόδι δημιουργεί ένα πιάτο μοναδικής νοστιμιάς, ιδανικό για κάθε περίσταση. Το χταπόδι με φάβα είναι ένα πιάτο που απολαμβάνουμε συχνά το καλοκαίρι, συνοδεύοντάς το με ένα ποτήρι ούζο δίπλα στη θάλασσα. Ωστόσο, είναι εξίσου απολαυστικό όλο τον χρόνο, είτε σε περιόδους νηστείας είτε ως κύριο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι. Με πλούσια γεύση και υψηλή διατροφική αξία, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για κάθε λάτρη της καλής κουζίνας.
Υλικά
Για το χταπόδι:
- 1 κιλό χταπόδι
- 1 μπουκάλι ξύδι από κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 5-6 κόκκοι μπαχάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κλωνάρι ρίγανη
- Άφθονο ελαιόλαδο
Για τη φάβα:
- 500 γρ. φάβα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι
Για το γαρνίρισμα:
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
Εκτέλεση
Προετοιμασία του χταποδιού
Για να μαγειρευτεί σωστά το χταπόδι, χρησιμοποιούμε ένα μικρό πήλινο σκεύος που το χωράει ακριβώς, ώστε να διατηρηθούν τα υγρά του. Το τοποθετούμε στο σκεύος και το περιχύνουμε με το ξύδι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να μαριναριστεί για μία ώρα. Στη συνέχεια, το στραγγίζουμε και πετάμε το ξύδι.
Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το σκόρδο και τη ρίγανη, περιχύνοντας το χταπόδι με ελαιόλαδο. Σφραγίζουμε το πήλινο σκεύος με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήσιμο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 45 λεπτά. Στα 20 λεπτά, ξεσκεπάζουμε, γυρίζουμε το χταπόδι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και ξανασφραγίζουμε το σκεύος. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά.
Προετοιμασία της φάβας
Μουλιάζουμε τη φάβα σε νερό για 30 λεπτά και την στραγγίζουμε. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με παχύ πάτο και προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον πέντε δάχτυλα πάνω από την επιφάνειά της. Μόλις αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε τον αφρό, προσθέτουμε το ολόκληρο κρεμμύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-45 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Μόλις μαλακώσει, σβήνουμε τη φωτιά και είτε τη λιώνουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή είτε την περνάμε από μύλο λαχανικών. Στο τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Σερβίρισμα
Σοτάρουμε τις φέτες κρεμμυδιού και την κάππαρη σε λίγο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρουμε τη φάβα σε πιατέλα, γαρνίροντας με το σοταρισμένο κρεμμύδι και την κάππαρη. Τοποθετούμε από πάνω το ψημένο χταπόδι, κομμένο σε κομμάτια, και το περιχύνουμε με τα αρωματικά ζουμιά του ψησίματος.
Χταπόδι: Ένας διατροφικός θησαυρός
Το χταπόδι είναι από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά, καθώς προσφέρει εξαιρετική γεύση, ενώ παράλληλα αποτελεί μια πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών. Ας δούμε γιατί αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας.
Υψηλή πρωτεΐνη χωρίς κορεσμένα λιπαρά
Όπως και τα περισσότερα θαλασσινά, το χταπόδι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας, δεν περιέχει επιβλαβή κορεσμένα λιπαρά, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για όσους αποφεύγουν το κρέας, είτε λόγω διατροφικών προτιμήσεων είτε λόγω νηστείας.
Φιλικό προς την καρδιά
Το χταπόδι αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Επιπλέον, περιέχει πολύ χαμηλή ποσότητα χοληστερίνης, περίπου τη μισή από άλλα θαλασσινά, γεγονός που το καθιστά πιο κατάλληλο για όσους παρακολουθούν τα επίπεδα χοληστερίνης τους.
Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα
Πρόκειται για ένα θαλασσινό γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μάλιστα, μόλις 30 γραμμάρια μαγειρεμένου χταποδιού καλύπτουν έως και τέσσερις φορές τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε βιταμίνη Β12. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος. Επιπλέον, περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α, που συμβάλλουν στη συνολική υγεία του οργανισμού.

