Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε νέα διάσταση απόψεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με μια σειρά κινήσεων που φαίνεται να εναρμονίζονται περισσότερο με τη Μόσχα. Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στην απόσυρση της αμερικανικής καταδίκης της ρωσικής εισβολής του 2022, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) όσο και στην Ομάδα των Επτά (G7), προκαλώντας ανησυχία στους Ευρωπαίους συμμάχους. Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια στρατηγική προσέγγισης της Ρωσίας, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου υπό όρους που ευνοούν τη Μόσχα. Η ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής έγινε εμφανής τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία καταψήφισαν από κοινού ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που χαρακτήριζε την εισβολή της Μόσχας ως «πλήρους κλίμακας εισβολή».
Λίγο αργότερα, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, οι δύο χώρες συντάχθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζοντας αμερικανικό ψήφισμα που ζητούσε «ταχύ τερματισμό» του πολέμου, χωρίς όμως να επιρρίπτει ευθύνες στη Ρωσία—μια σαφής απομάκρυνση από τη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν. Παράλληλα, στη G7 οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να υπογράψουν κοινή δήλωση που καταδίκαζε τη Ρωσία, διαφοροποιούμενες για πρώτη φορά από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Ο Τραμπ φαίνεται να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες του για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών ή της Ουκρανίας. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε «σοβαρές συζητήσεις» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ παράλληλα ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον εντός της εβδομάδας, για να υπογράψει συμφωνία για φυσικούς πόρους. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, αυτή η συμφωνία αποτελεί «προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου», καθώς συνδέεται με την αποπληρωμή της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εξηγήσω» – Ο Τραμπ για την αλλαγή πολιτικής
Όταν ρωτήθηκε για τη μεταστροφή των ΗΠΑ στη στάση τους απέναντι στη Ρωσία, ο Τραμπ αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να το εξηγήσω, αλλά νομίζω ότι είναι προφανές», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης συμφωνίας με τη Μόσχα. Σημείωσε επίσης ότι εξετάζει ξεχωριστή οικονομική συμφωνία για τους φυσικούς πόρους με τη Ρωσία και πως θα στηρίξει την αποστολή ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία ως μέρος της διευθέτησης της σύγκρουσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον επιδιώκοντας να διασφαλίσει τη συμμετοχή της Ευρώπης στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να ενισχύσει τη συνεργασία στις αμυντικές δαπάνες. «Η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αφού διασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες του με τον Τραμπ ως «σημείο καμπής». Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στον πιθανό ευρωπαϊκό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ούτε έκανε αναφορές στις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, στοιχείο που το Κίεβο θεωρεί απαραίτητο για μια μακροπρόθεσμη λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρθηκε να επιτρέψει σε Αμερικανούς επενδυτές να συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση ορυκτών πόρων τόσο στη Ρωσία όσο και σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχει η Μόσχα. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ανοιχτός στην πώληση έως και 2 εκατομμυρίων τόνων αλουμινίου στις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση άρσης των κυρώσεων. Επιπλέον, στήριξε την πρόταση του Τραμπ για μείωση των αμερικανικών αμυντικών δαπανών κατά 50%, χαρακτηρίζοντάς την «καλή ιδέα».
ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ και η Ρωσία στην ίδια πλευρά των ψηφοφοριών
Στην ψηφοφορία του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό ψήφισμα που καταδίκαζε τη Ρωσία έλαβε 93 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 65 αποχές. Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν το ψήφισμα, εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ήταν η Λευκορωσία και η Βόρεια Κορέα. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό ψήφισμα που αρχικά δεν περιλάμβανε καταδίκη της Ρωσίας, εγκρίθηκε μόνο αφού τροποποιήθηκε, οδηγώντας τις ΗΠΑ να απόσχουν από τη δική τους πρόταση. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το ίδιο ψήφισμα εγκρίθηκε με τη στήριξη Ρωσίας και Κίνας, γεγονός που σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις διεθνείς συμμαχίες. «Αυτό είναι ένα πρώτο αλλά κρίσιμο βήμα προς την ειρήνη», δήλωσε η εκτελούσα χρέη πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ντοροτέα Σέι.
Η στροφή των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ αποτυπώνει μια ριζική αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, απομακρύνοντας την Ουάσινγκτον από τους Ευρωπαίους συμμάχους και φέρνοντάς την πιο κοντά στη Μόσχα. Η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων θα κρίνει αν η νέα αυτή στρατηγική θα οδηγήσει σε έναν βιώσιμο τερματισμό της σύγκρουσης ή αν θα πυροδοτήσει νέες διπλωματικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Ουκρανίας.