Χαλβάς με ταχίνι: Πολύτιμο και θρεπτικό σνακ
Την Καθαρά Δευτέρα ο χαλβάς, έχει την τιμητική του. Βασικά του συστατικά είναι το ταχίνι, οι ξηροί καρποί και το μέλι. Πέρα αυτών, μπορούν να προστεθούν υλικά για επιπλέον γεύση, όπως το κακάο ή τα καρύδια. Το ταχίνι που περιέχει ο χαλβάς είναι και το πλέον θρεπτικό συστατικό του και αποτελεί προϊόν του σουσαμιού, το οποίο είναι γνωστό ότι προσφέρει πλήθος οφελών για την υγεία μας.
Συγκεκριμένα:
Καλά λιπαρά, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Φυτικές πρωτεΐνες που δρουν προστατευτικά στους μύες και στους ιστούς.
Βιταμίνες την ομάδας Β και βιταμίνη Ε, γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση.
Υψηλά ποσοστά σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.
Τα συστατικά αυτά τον καθιστούν τον χαλβά πολύτιμο αφού δυναμώνουν τα κόκαλα και θωρακίζουν την καρδιά.
Εάν το σουσάμι είναι ολικής άλεσης, τότε περιέχει σε μεγάλες ποσότητες φυτικές ίνες, οι οποίες κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα και περιορίζουν την πείνα.
Παράλληλα περιέχει στερόλες και λιγνάνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικής δράσης.
Αλλά και ο χαλβάς που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και ελαιόλαδο περιέχει θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στην καρδιά και στο δέρμα.
Ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνουμε 30-50 γραμμάρια χαλβά την ημέρα μιας και καλύπτει την ανάγκη μας για γλυκό αλλά και την πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων χωρίς διακινδυνεύει η ισορροπία του βάρους μας.

