Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

26

Φεβρουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Εύκολος χαλβάς συνταγή: Το πεντανόστιμο γλυκό της Καθαράς Δευτέρας σε χρόνο dt
PLUS

Εύκολος χαλβάς συνταγή: Το πεντανόστιμο γλυκό της Καθαράς Δευτέρας σε χρόνο dt

Εύκολος χαλβάς συνταγή: Δείτε παρακάτω την περίφημη συνταγή 1,2,3,4

Η Καθαρά Δευτέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νηστίσιμο τραπέζι και φυσικά, το γλυκό που πρωταγωνιστεί δεν είναι άλλο από τον παραδοσιακό χαλβά. Απλός, αρωματικός και γευστικός, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι το πιο αγαπημένο επιδόρπιο της ημέρας. Η περίφημη συνταγή 1,2,3,4 κάνει την προετοιμασία του παιχνιδάκι!

Υλικά

1 ποτήρι ελαιόλαδο

2 ποτήρια σιμιγδάλι (1 ποτήρι χοντρό & 1 ποτήρι ψιλό)

3 ποτήρια ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

2 ξυλάκια κανέλα ή φέτες πορτοκαλιού/λεμονιού για άρωμα

Αμύγδαλα, κουκουνάρι, σταφίδες ή οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό/αποξηραμένα φρούτα προτιμάτε

Κανέλα, καρύδα ή ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά (όχι να κάψει!). Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Δεν σταματάμε, γιατί αν καεί, χαλάει η γεύση.

Φτιάχνουμε το σιρόπι

Παράλληλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα ή το πορτοκάλι για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δεν θέλουμε πυκνό σιρόπι, απλώς να λιώσει η ζάχαρη.

Ενώνουμε τα υλικά

Αποσύρουμε το σιμιγδάλι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες ή όποιον άλλο ξηρό καρπό επιλέξαμε.

Προσεκτικά, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι – προσοχή γιατί πιτσιλάει! Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει το μείγμα (2-3 λεπτά).

Μορφοποίηση και σερβίρισμα

Αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας και μεταφέρουμε το χαλβά σε φόρμα, ιδανικά σε φόρμα του κέικ με τρύπα.
Τον αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, πριν τον ξεφορμάρουμε.

Αναποδογυρίζουμε τον χαλβά σε πιατέλα, γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε με κανέλα, καρύδα ή ζάχαρη κρυσταλλική.

Απολαύστε το πιο εύκολο και παραδοσιακό γλυκό της Καθαράς Δευτέρας!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις