Σαρακοστιανό τραπέζι: Η ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων παρέχει χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για την επιλογή, προμήθεια και συντήρηση των τροφίμων που καταναλώνονται κατά την περίοδο της Σαρακοστής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)
Τα κεφαλόποδα διατίθενται στην αγορά ως νωπά, κατεψυγμένα ή αποψυγμένα. Στα νωπά προσέχουμε:
- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή ή οσμή αμμωνίας, αλλά να αναδίδουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά της θάλασσας.
- Η επιφάνειά τους να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα.
- Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και τα μάτια γυαλιστερά χωρίς κηλίδες.
Όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ καλαμαριών και θράψαλων, τα καλαμάρια έχουν ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματος, ενώ στα θράψαλα το πτερύγιο είναι τριγωνικό και πιο πεπλατυσμένο.
Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)
Για τα νωπά οστρακοειδή:
- Το κέλυφος πρέπει να είναι κλειστό ή να κλείνει ερμητικά με την παραμικρή πίεση.
- Το εσωτερικό να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
- Η σάρκα να είναι υγρή, προσκολλημένη στο κέλυφος και να συστέλλεται με λίγες σταγόνες λεμονιού.
Τα αποφλοιωμένα μύδια πρέπει να είναι γυαλιστερά και να αναδίδουν μυρωδιά θάλασσας.
Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Στα νωπά προσέχουμε:
- Να έχουν ευχάριστη οσμή θάλασσας.
- Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
- Η μεμβράνη του θώρακα να είναι διαφανής και ανθεκτική.
- Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα χωρίς μαύρες κηλίδες.
- Να παρουσιάζουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τις κεραίες και τα πόδια.
Αχινοί
Οι αχινοί πρέπει να είναι ζωντανοί, κάτι που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Κονσέρβες ιχθυηρών
Οι κονσέρβες πρέπει να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.
Σαρακοστιανά Εδέσματα
- Ο χαλβάς πρέπει να ελέγχεται για πιθανά αλλεργιογόνα συστατικά στη συσκευασία του.
- Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και να μην παρουσιάζει μούχλα, ξηρότητα, πικρή ή ξινή γεύση.
- Το τουρσί, το αυγοτάραχο και το μπρικ πρέπει να διατηρούνται σωστά και να μην παρουσιάζουν αλλοιώσεις.
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν με ασφάλεια τα τρόφιμα που καταναλώνουν κατά την περίοδο της Σαρακοστής.
