Η πολιτική συζήτηση γύρω από την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε κατά της κυβέρνησης συνεχίζεται, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες τόσο στο κοινοβουλευτικό πεδίο όσο και στο δημόσιο διάλογο. Στο επίκεντρο βρέθηκε η τοποθέτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μπιάγκη, ο οποίος σχολίασε το ζήτημα των εκλογών, αποκαλώντας “γραφικούς” όσους τις ζητούν χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθούν. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Μπιάγκης διευκρίνισε το σκεπτικό της πρότασης μομφής, την οποία υπέβαλαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά και ανεξάρτητοι βουλευτές. Παράλληλα, τόνισε ότι, παρόλο που η πρόταση κατατέθηκε για να αναδείξει τα προβλήματα της κυβέρνησης, η κοινοβουλευτική αριθμητική καθιστά απίθανη την πτώση της.
Μια πολιτική παράσταση με γνωστό σενάριο
Κατηφορίζει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις κραυγές
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα να περάσει η πρόταση μομφής, ο κ. Μπιάγκης απάντησε ξεκάθαρα: «Δεν είμαστε αφελείς. Ξέρουμε πολύ καλά τι προβλέπει το Σύνταγμα και ποιοι είναι οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων στη Βουλή. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ακλόνητη, το αποτέλεσμα είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένο. Η πρόταση μομφής, όμως, δεν αφορά απλά το αποτέλεσμα, αλλά τη διαδικασία ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα».
“Δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε ψευδαισθήσεις”
Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές, η απάντησή του ήταν εξίσου άμεση: «Οι εκλογές είναι το ζητούμενο, αλλά δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε. Αν μπορούσαμε, θα τις είχαμε ήδη προκαλέσει. Δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε ψευδαισθήσεις. Το ερώτημα είναι αν ο κόσμος αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που προκαλεί η κυβέρνηση και αν η κοινωνία συντάσσεται με την αντιπολίτευση». Όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος, αντέτεινε ότι τα περισσότερα κόμματα ζητούν εκλογές, ο κ. Μπιάγκης δεν δίστασε να απαντήσει: «Ναι, αλλά μπορούμε να τις επιβάλουμε; Όποιος πιστεύει ότι μπορεί, είτε δεν κατανοεί τους θεσμούς είτε απλά λαϊκίζει. Το να ζητάς κάτι που δεν μπορείς να επιβάλεις σε κάνει γραφικό». Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ορισμένοι ερμήνευσαν ότι χαρακτήρισε “γραφικούς” τόσο τον Σωκράτη Φάμελλο όσο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι επιμένουν στο αίτημα για άμεσες εκλογές.
Παρά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, η κοινοβουλευτική διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας δεν φαίνεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει συσπειρωμένη και η κυβερνητική πλειοψηφία αντέχει, όπως φάνηκε και από το ηχηρό χειροκρότημα που έλαβε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή. Από την άλλη, η αντιπολίτευση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία ως μέσο επικοινωνιακής πίεσης, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που θεωρεί κρίσιμα για την κοινωνία. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: μπορεί αυτή η πολιτική τακτική να οδηγήσει σε ουσιαστικές εξελίξεις, ή πρόκειται απλά για μια ακόμα πράξη στο κοινοβουλευτικό θέατρο της αντιπαράθεσης;