Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

21

Μαρτίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Τριαντόπουλος Προανακριτική για Τέμπη: Υπερψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριαντόπουλος Προανακριτική για Τέμπη: Υπερψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ

Οι 3 λόγοι που πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα Τριαντόπουλου

Η Προανακριτική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει ξανά την Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 10 το πρωί, με επίκεντρο την κατάθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω υπομνήματος. Η αλλαγή της αρχικά προγραμματισμένης ημερομηνίας για τις 24 Μαρτίου κρίθηκε αναγκαία λόγω της διαδικασίας επίδοσης της κλήσης μέσω Εισαγγελίας και δικαστικού κλητήρα, καθώς και εξαιτίας των μαθητικών παρελάσεων που θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα. Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την κλήτευση του πρώην υφυπουργού εγκρίθηκε, όμως προκάλεσε αντιδράσεις, με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Νέας Αριστεράς και της Νίκης, καθώς και την ανεξάρτητη βουλευτή Αθηνά Λινού, να αποχωρούν από τη διαδικασία. Το βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι προτού εξεταστεί ο Τριαντόπουλος, θα έπρεπε να κληθούν άλλοι μάρτυρες. Από την άλλη, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας.

Η αντιπολίτευση προέβαλε ενστάσεις, καταγγέλλοντας παραβίαση του Συντάγματος και των προβλεπόμενων διαδικασιών για την ποινική προδικασία. Παρά τις αντιδράσεις, η ΝΔ προώθησε την απόφαση να κληθεί ο Τριαντόπουλος στην Επιτροπή, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω γραπτής δήλωσης, ώστε να μην υπάρξει νομικό κενό στη διαδικασία. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, εκφράστηκε η άποψη ότι η παραπομπή του πρώην υφυπουργού για παράβαση καθήκοντος είναι πλήρως τεκμηριωμένη, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη. Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, ανέφερε πως «η προανάκριση που διεξήγαγε η Εισαγγελία Λάρισας είναι επαρκής και δεν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης, ωστόσο, υποστήριξαν ότι η απόφαση της ΝΔ να καλέσει τον Τριαντόπουλο στην Επιτροπή αποσκοπεί αποκλειστικά στην προσθήκη νομιμοφάνειας στη διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ακυρότητα. Χαρακτηριστικά, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, ανέφερε: «Το Σύνταγμα δεν είναι πλαστελίνη. Πώς είναι δυνατόν να επιλέγει ο ίδιος ο Τριαντόπουλος τον τρόπο με τον οποίο θα διερευνηθούν οι ευθύνες του;» Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του βουλευτή Γιώργου Γαβρήλου, τόνισε ότι η σειρά της διαδικασίας δεν τηρείται, καθώς η κατάθεση μαρτύρων θα έπρεπε να προηγείται της εξέτασης του υπόπτου. «Αυτό που συμβαίνει είναι παραβίαση των νομικών κανόνων και μια ξεκάθαρη προσπάθεια ελέγχου της διαδικασίας από την κυβερνητική πλειοψηφία», δήλωσε.

Η ατμόσφαιρα στη Βουλή ήταν τεταμένη, με τις αντιπαραθέσεις να κλιμακώνονται. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά κατέθεσαν αιτήματα για δημόσια συνεδρίαση με τηλεοπτική κάλυψη, κάτι που η ΝΔ απέρριψε, επικαλούμενη τον Κανονισμό της Βουλής. Παράλληλα, η αντιπολίτευση απαίτησε τη διαβίβαση ολόκληρης της δικογραφίας του Τριαντόπουλου από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, αίτημα που επίσης δεν έγινε δεκτό.

Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντεγκλήσεις και στην Ολομέλεια, με τον Αλέξη Χαρίτση της Νέας Αριστεράς να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «σκηνοθετημένη συγκάλυψη» και να αναφέρεται σε διαρροή εγγράφων που εμπλέκουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην «ενορχηστρωμένη επιχείρηση μπαζώματος» του δυστυχήματος των Τεμπών.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι η διαδικασία ακολουθεί πλήρως τις συνταγματικές προβλέψεις, ξεκαθαρίζοντας πως η Προανακριτική θα εξετάσει αν το υπάρχον υλικό αρκεί για την παραπομπή του πρώην υφυπουργού. «Αν τα στοιχεία είναι επαρκή, τότε πληρούνται οι όροι για να προχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «θεσμικό ακροβατισμό» προκειμένου να αποφύγει την πολιτική φθορά. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως πράξη γενναιοδωρίας την αποστολή του Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο, τη στιγμή που αποφεύγει την πραγματική διερεύνηση ευθυνών», δήλωσε, επισημαίνοντας πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο προφήτης του χειρότερου εαυτού του». Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, υποστήριξε ότι η παραπομπή του Τριαντόπουλου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και θα διασφαλίσει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, μακριά από κομματικές παρεμβάσεις. «Το αίτημα του πρώην υφυπουργού είναι συμβατό με το άρθρο 86 του Συντάγματος και βασίζεται στην εισαγγελική διάταξη», ανέφερε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις