Γάλα βρώμης υγεία: Διατροφολόγος… εκπέμπει SOS

PLUS

Γάλα βρώμης υγεία: Διατροφολόγος… εκπέμπει SOS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

«Δεν είναι υγιεινό»

27.03.2025 | 16:19

Αγαπημένο ρόφημα για χορτοφάγους, vegan και όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, το γάλα βρώμης έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές. Ωστόσο, μια διατροφολόγος από την Αυστραλία έρχεται να… ταράξει τα νερά, αποκαλύπτοντας πως πίσω από την υγιεινή του εικόνα, μπορεί να κρύβονται πολλές παγίδες. Η Σάλι Ο’Νιλ, διατροφολόγος με βάση το Σίδνεϊ, δήλωσε ανοιχτά πως το γάλα βρώμης δεν είναι απαραίτητα τόσο ωφέλιμο για την υγεία, όσο συχνά πιστεύουμε. Σε ανάρτησή της στο Instagram, προειδοποίησε πως ένα μόνο φλιτζάνι από το φυτικό αυτό ρόφημα μπορεί να περιέχει όσους υδατάνθρακες περιέχουν τέσσερις φέτες λευκό ψωμί! «Spoiler alert: Το γάλα βρώμης δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή», γράφει χαρακτηριστικά.

Η Σάλι εξηγεί ότι η παραγωγή του γάλακτος βρώμης περιλαμβάνει βιομηχανική επεξεργασία, κατά την οποία η βρώμη διασπάται με ένζυμα σε μια μορφή πολτού, χάνοντας μεγάλο μέρος της φυσικότητάς της. Επιπλέον, πολλά εμπορικά προϊόντα ενισχύονται με φυτικά έλαια για να αποκτήσουν πιο πλούσια και κρεμώδη υφή. Το πρόβλημα; Αυτά τα έλαια είναι ευαίσθητα στην οξείδωση, μπορεί να αλλοιωθούν εύκολα και, σύμφωνα με την ειδικό, να συμβάλλουν σε φλεγμονές στον οργανισμό. Ακόμα, η βιομηχανική επεξεργασία αφαιρεί σημαντικά θρεπτικά συστατικά από τη βρώμη, τα οποία στη συνέχεια αναπληρώνονται τεχνητά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η περιεκτικότητα σε προστιθέμενη ζάχαρη φτάνει τα 16 γραμμάρια ανά μερίδα – δηλαδή 4 κουταλάκια του γλυκού.

Και τι γίνεται με το στομάχι;

Για όσους έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, η κατανάλωση γάλακτος βρώμης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Οι πηκτικοί παράγοντες και οι σταθεροποιητές, που προστίθενται ώστε το προϊόν να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, ενδέχεται να προκαλέσουν δυσφορία ή φούσκωμα. Η Σάλι Ο’Νιλ προτείνει σε όσους επιθυμούν μια πιο υγιεινή επιλογή να στραφούν σε μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου, που έχει πολύ λιγότερους υδατάνθρακες, ή –αν δεν έχουν δυσανεξία– σε βιολογικό πλήρες γάλα, το οποίο θεωρεί πιο φυσικό και διατροφικά σταθερό.

Η ανάρτησή της, πάντως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα social media.«Πίνω ένα λίτρο από αυτό το πράγμα κάθε μέρα!» έγραψε ένας χρήστης. «Υπάρχει εναλλακτική που να μην έχει γεύση χαρτόκουτου;» ρώτησε άλλος. Το γάλα βρώμης, παρά την ευρεία αποδοχή του, φαίνεται ότι χρειάζεται… δεύτερη ματιά – ειδικά αν το καταναλώνουμε καθημερινά, χωρίς να ελέγχουμε τα συστατικά.

Exit mobile version