Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

01

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να βράσετε πατάτες σωστά για τέλεια γεύση και υφή
PLUS

Πώς να βράσετε πατάτες σωστά για τέλεια γεύση και υφή

Τα βήματα

Οι βραστές πατάτες είναι από τις πιο απλές και πολυχρησιμοποιημένες βάσεις στην κουζίνα: τρώγονται σκέτες, γίνονται πατατοσαλάτα ή μεταμορφώνονται σε λαχταριστό πουρέ. Όμως, η νοστιμιά τους κρύβεται σε ένα πράγμα: στον σωστό τρόπο βρασμού. Δείτε βήμα-βήμα πώς να βράσετε πατάτες ώστε να γίνουν πραγματικά απολαυστικές.

Τι να προσέξετε πριν ξεκινήσετε:

  • Ζητήστε από τον μανάβη σας την κατάλληλη ποικιλία για βράσιμο – ιδανικά, πατάτες που να μη λιώνουν εύκολα.

  • Προτιμήστε πατάτες μεσαίου μεγέθους και όσο γίνεται όμοιες μεταξύ τους για να βράσουν ομοιόμορφα.

Προετοιμασία:

  1. Πλύνετε πολύ καλά τις πατάτες και τρίψτε απαλά τη φλούδα τους με το λεπτό σύρμα από το σφουγγαράκι κουζίνας. Δεν χρειάζεται να τις ξεφλουδίσετε.

  2. Βάλτε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα, φροντίζοντας να καλύπτονται πλήρως από κρύο νερό.

  3. Προσθέστε αλάτι στο νερό – όχι πολύ, αλλά όσο χρειάζεται για να ενισχύσει τη γεύση τους.

Βράσιμο:

  1. Τοποθετήστε την κατσαρόλα στο μάτι και ξεκινήστε με δυνατή φωτιά.

  2. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τις πατάτες να σιγοβράσουν για 30-35 λεπτά περίπου.

  3. Για να δείτε αν είναι έτοιμες, τρυπήστε μία πατάτα με πιρούνι: αν περνάει με ευκολία από τη μία άκρη στην άλλη, είναι έτοιμες.

  4. Μόλις βράσουν, μεταφέρετέ τες αμέσως σε λεκάνη με παγωμένο νερό. Έτσι θα μπορείτε να τις ξεφλουδίσετε εύκολα με μία κίνηση – και μάλιστα χωρίς να καούν τα χέρια σας.

Μικρό tip:

Αν θέλετε να μειώσετε τον χρόνο βρασμού, μπορείτε να αφαιρέσετε τη φλούδα εκ των προτέρων. Όμως έχετε υπόψη ότι έτσι οι πατάτες θα χάσουν μέρος της γεύσης τους και η υφή τους μπορεί να γίνει πιο υγρή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις