Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

02

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Ομογενείς στην κυβέρνηση Τραμπ: Ο Μάικλ Κράτσιος αναλαμβάνει ρόλο για θέματα ΑΙ
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ομογενείς στην κυβέρνηση Τραμπ: Ο Μάικλ Κράτσιος αναλαμβάνει ρόλο για θέματα ΑΙ

Από το Πρίνστον στο Υπουργείο Άμυνας και πίσω στην AI πολιτική

Στην καρδιά της τεχνολογικής στρατηγικής των ΗΠΑ επανέρχεται ο Μάικλ Κράτσιος, ομογενής από τη Νότια Καρολίνα και στενός συνεργάτης του Πίτερ Τιλ, αναλαμβάνοντας επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην κυβέρνηση Τραμπ. Η τοποθέτησή του σε αυτή την κρίσιμη θέση έρχεται σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού με την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των προηγμένων υπολογιστικών τεχνολογιών. Η επιστροφή του Κράτσιου στην Ουάσιγκτον έρχεται μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στη startup Scale AI, με τη δημοσιότητα γύρω από το πρόσωπό του να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του: «Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά».

Η ανάληψη των νέων καθηκόντων του Κράτσιου συμπίπτει χρονικά με την αύξηση της γεωπολιτικής πίεσης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση του κινεζικού μοντέλου DeepSeek-V2, το οποίο αναπτύχθηκε με εξαιρετικά περιορισμένο κόστος, γεγονός που θορύβησε την Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Τραμπ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε κρίσιμες τεχνολογίες, έχει επεκτείνει τη «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Εμπορίου, προσθέτοντας δεκάδες κινεζικές εταιρείες. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις οφείλουν πλέον να λαμβάνουν ειδική άδεια για να συναλλάσσονται μαζί τους, σε μια στρατηγική που αποσκοπεί στον περιορισμό της τεχνολογικής διείσδυσης του Πεκίνου χωρίς να πλήττει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Ο ρόλος του Κράτσιου: AI, τηλεπικοινωνίες, κβαντικοί υπολογιστές και διεθνείς συμμαχίες

Το χαρτοφυλάκιο του Κράτσιου περιλαμβάνει ευρύ φάσμα τομέων, από την τεχνητή νοημοσύνη και την κβαντική υπολογιστική, έως τις τηλεπικοινωνίες και την ωκεανογραφική έρευνα. Ένα από τα πρώτα του καθήκοντα είναι η αξιολόγηση χιλιάδων προτάσεων για την αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής AI, στο πλαίσιο του εκτελεστικού διατάγματος που ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο, καταργώντας προηγούμενη εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν για υποχρεωτική ειδοποίηση στην ανάπτυξη νέων μοντέλων AI. Ο Κράτσιος θα συνεργαστεί με πρόσωπα-κλειδιά όπως ο Ντέιβιντ Σακς, πρώην συνεργάτης του Πίτερ Τιλ και του Ίλον Μασκ στο εγχείρημα της PayPal, αλλά και ο Σριράμ Κρίσναν, ανώτερος πολιτικός σύμβουλος στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Και οι δύο θεωρούνται πρόσωπα με έντονη επιρροή στις εξελίξεις του ψηφιακού οικοσυστήματος.

Από το Πρίνστον στο Υπουργείο Άμυνας και πίσω στην AI πολιτική

Απόφοιτος του Πρίνστον με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες και πρώην ασκούμενος του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο Κράτσιος είχε ήδη από το 2010 επαφή με τη γεωπολιτική διάσταση της τεχνολογίας ως επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στην Κίνα, ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα του ασιατικού γίγαντα. Η μετέπειτα συνεργασία του με τον Πίτερ Τιλ τον οδήγησε στον στενό πυρήνα της τεχνολογικής στρατηγικής της κυβέρνησης Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, με ρόλο στον Λευκό Οίκο και στο Υπουργείο Άμυνας, όπου ασχολήθηκε με την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και την αποτροπή της εξάρτησης από κινεζικά προϊόντα όπως ο εξοπλισμός της Huawei. Όπως υπογραμμίζει ο Τόνι Σαμπ, επικεφαλής πολιτικής AI στη DLA Piper, «ο Κράτσιος κινείται πάντα με όρους παγκόσμιου ανταγωνισμού».

Καθώς οι ΗΠΑ προχωρούν σε περαιτέρω ελέγχους εξαγωγών προηγμένων ημιαγωγών, αρκετές φιλικές χώρες εκφράζουν επιφυλάξεις, φοβούμενες ότι θα υποχρεωθούν να στραφούν σε κινεζικές λύσεις. «Οι χώρες γνωρίζουν ότι καλούνται να επιλέξουν στρατόπεδο», σημειώνει ο Κρις Λεχάν, επικεφαλής διεθνών υποθέσεων στην OpenAI. Ωστόσο, τα γεράκια της εθνικής ασφάλειας επιμένουν στην αυστηροποίηση των ελέγχων. Ο γερουσιαστής Τζος Χάουλι προειδοποιεί: «Αν συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε την τεχνολογία, θα επιταχύνουμε τις κινεζικές καινοτομίες».

Μπροστά σε μια νέα τεχνολογική πραγματικότητα

Η νέα αποστολή του Μάικλ Κράτσιου έχει ως στόχο να διαμορφώσει ένα πλαίσιο τεχνολογικής ηγεμονίας για τις ΗΠΑ, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα. Ανάμεσα στις προτεραιότητές του περιλαμβάνεται η προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης, ο καθορισμός διεθνών προτύπων αξιοπιστίας για την AI, και ο επαναπροσδιορισμός της τεχνολογικής διπλωματίας των ΗΠΑ. Η μάχη για την τεχνητή νοημοσύνη, όμως, δεν είναι μόνο τεχνολογική. Είναι και γεωπολιτική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις