Την έντονη ενόχλησή του για την παρουσία του Χρήστου Σπίρτζη σε εκδήλωση σχετική με την τραγωδία των Τεμπών εξέφρασε ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας που έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ» του One και στον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό, ο κ. Πλακιάς ξεκαθάρισε πως ουδέποτε επιδίωξε την πολιτικοποίηση της υπόθεσης, εκφράζοντας την απορία και τη δυσφορία του για την προβολή του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε εδώ για να βρούμε τη Δικαιοσύνη, όχι να διεκδικήσουμε πολιτικά οφέλη ή να ξεπλύνουμε ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν καταλαβαίνω γιατί επανέρχεται στο προσκήνιο ο κ. Σπίρτζης. Είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για τη μη εφαρμογή της σύμβασης 717 τα πρώτα δύο χρόνια. Δεν βλέπω γιατί γίνεται προσπάθεια να αθωωθεί επικοινωνιακά – το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να σιωπήσει».
Ο κ. Πλακιάς στάθηκε και στο τεχνικό πόρισμα του Βρετανού εμπειρογνώμονα Paul Jowett, ο οποίος είχε οριστεί από την οικογένειά του. Το πόρισμα αποδίδει την ένταση της πυρκαγιάς που ακολούθησε τη σύγκρουση στην ύπαρξη σιλικονούχων ελαίων. Παρότι το εύρημα θεωρήθηκε σημαντικό, προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις, κάτι που ενόχλησε τον ίδιο. «Δεν αμφισβητείται η αξιοπιστία του. Έχει κάνει πάνω από 1.200 πραγματογνωμοσύνες. Αν δεν τον εμπιστευόμαστε, τότε ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε;» αναρωτήθηκε, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του που το πόρισμα διέρρευσε στον Τύπο.
Για τα βίντεο, την Έκθεση της ΔΑΕΕ και τις θεωρίες περί ξυλολίου
Αναφερόμενος στη δημόσια αμφισβήτηση της αυθεντικότητας οπτικοακουστικού υλικού και στις εικασίες για την παρουσία ξυλολίου στον τόπο της τραγωδίας, ο Νίκος Πλακιάς ήταν σαφής: «Η Έκθεση της ΔΑΕΕ μιλά ξεκάθαρα. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να τη διαβάσει. Όλη αυτή η παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια οδηγεί σε σύγχυση και λάθος συμπεράσματα», σημείωσε. Όσον αφορά τη θεωρία του ξυλολίου, υπογράμμισε πως δεν αρνείται την ύπαρξή του, όμως επισημαίνει ότι η παρουσία του δεν αποτελεί απόδειξη δόλου: «Σε μια πυρκαγιά δημιουργούνται πάνω από 1.500 ενώσεις. Είναι λογικό να βρεθεί ξυλόλιο. Δεν ήταν αυτό το θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν επικοινωνιακά χωρίς να κάνουν την παραμικρή τεχνική ανάλυση».
Ο κ. Πλακιάς εξέφρασε ακόμη την πικρία του για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η Πολιτεία τον τόπο του δυστυχήματος: «Αν είχαν αφήσει τα στοιχεία επί τόπου για λίγες ημέρες, να τα εξετάσουν οι ειδικοί, δεν θα ήμασταν σήμερα σε αυτό το σημείο καχυποψίας και διαρκούς αμφισβήτησης», είπε. «Πρέπει να σεβόμαστε κάθε άποψη, κάθε οικογένεια. Προσωπικά, έχασα δύο παιδιά. Το μόνο που ζητάω είναι να συνεχίσω να ζω με αξιοπρέπεια. Όχι να γίνω ερευνητής ή εισαγγελέας». Σχετικά με την εξέλιξη της δίκης για την υπόθεση των Τεμπών, ο κ. Πλακιάς τάχθηκε υπέρ της αναμονής: «Αν είναι να πάμε σε δίκη με ελλιπή στοιχεία, ποιο είναι το νόημα; Προτιμώ να καθυστερήσει λίγο, αλλά να στηρίζεται σε πλήρη φάκελο. Όχι σε υποθέσεις και εντυπώσεις». Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Νίκος Πλακιάς στάθηκε απέναντι στην πολιτική ή επικοινωνιακή εκμετάλλευση της τραγωδίας: «Δεν θα μιλήσω για άλλες οικογένειες. Ο καθένας έχει τον πόνο του και τον τρόπο του. Όμως αυτή η υπόθεση έχει πάρει κατεύθυνση που για κάποιους από εμάς είναι πολύ βαριά. Χρειάζεται σεβασμός – ακόμη και στα λάθη μας».