"Δεν μπορούμε να έχουμε έναν τροχονόμο σε κάθε δρόμο, όλο το 24ωρο"
Σοκ και δέος. Ίσως και ο ορισμός της έννοιας “απολογισμός πολεμικής σύρραξης”, να μη μπορεί να αποδώσει στην ανθρωποθυσία στους δρόμους της χώρας, εξ αιτίας των τροχαίων δυστυχημάτων. 654 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, στη διάρκεια των 365 ημερών του 2024.

Του Πέτρου Καρσιώτη
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που προχώρησε σε ανάρτησή του, σε μια σειρά εφιαλτικών στοιχείων, αποκάλυψε επίσης συνταρακτικά στοιχεία για την εφιαλτική καθημερινότητα στους «δρόμους της φωτιάς». Συγκεκριμένα, το τι συνέβαινε κάθε μία ημέρα, στο αστικό, επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της χώρας, από πλευράς τροχαίων παραβάσεων των οδηγών. Παραβάσεων που οδηγούν κατ’ ευθείαν στο βαρύ ή και θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα. Έτσι, προκύπτει ότι κάθε ημέρα, 927 οδηγοί, εντοπίζονταν για υπερβολή ταχύτητα. Άλλοι 51 οδηγοί, περνούσαν με ερυθρό σηματοδότη. 41 οδηγοί έπιαναν τιμόνι υπό την επήρεια αλκοόλ. 250 οδηγοί την ημέρα, καταλαμβάνονταν να οδηγούν χωρίς το προστατευτικό κράνος. 218 οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα! Που σημαίνει είτε ότι δεν είχαν εκδώσει ποτέ, είτε τους είχε αφαιρεθεί για σοβαρές παραβάσεις!
Τα σοκαριστικα στοιχεία δεν σταματούν εδώ. Το 2024 βεβαιώθηκαν 1.620.830 παραβάσεις των οδηγών! Κάπου 400.000 περισσότεροι από το 2023. Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, γράφει ότι το παρουσιάζει «για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος και γιατί είναι ανάγκη η υπεύθυνη οδήγηση να γίνει προτεραιότητα όλων μας.
Αναλυτικά:
· Υπερβολική ταχύτητα: 338.419.
· Κίνηση σε αντίθετο ρεύμα: 15.078.
· Παραβίαση μέτρησης αλκοόλ: 32.452.
· Παραβίαση σηματοδότη: 18.612.
· Αντικανονικοί ελιγμοί: 11.247.
· Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: 55.975.
· Απόσπαση προσοχής οδηγού: 4.933.
· Οδήγηση χωρίς δίπλωμα: 79.545.
· Μη χρήση κράνους: 91.289.
· Χρήση κινητού τηλεφώνου: 18.951.
Τονίζει ακόμη ο αρμόδιος υπουργός: «Αποτελεί εθνικό και έντονα κοινωνικό ζήτημα, δεδομένου ότι μόνο το 2024 είχαμε 654 νεκρούς συμπολίτες μας. Τα ατυχήματα, οι τραυματισμοί από την επικίνδυνη οδήγηση ή την οδήγηση που αδιαφορεί για τη ζωή του ίδιου του οδηγού, αλλά και των συνανθρώπων μας είναι κυρίως ζητήματα κουλτούρας, σεβασμού των νόμων και πολιτισμού της καθημερινότητας. Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, η παράλληλη χρήση του κινητού τηλεφώνου, οι επικίνδυνες προσπεράσεις είναι ζητήματα που ξεκινούν από τον ίδιο μας τον εαυτό, την οικογένεια και το σχολείο». Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Τροχαίας, αφού παραθέτει μια σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί, ακόμη και drones για την επιτήρηση του δικτύου, επισημαίνει: «Όσο κι αν ενισχυθούν, δεν μπορούμε να έχουμε έναν τροχονόμο σε κάθε δρόμο, όλο το 24ωρο. Στόχος μας να φτάσουμε στο σημείο, που οι υπηρεσίες της Τροχαίας, δεν θα χρειαστεί να βεβαιώνουν παραβάσεις γιατί θα έχουμε αλλάξει, ατομικά και συλλογικά κουλτούρα. Μέχρι τότε όμως, δεν υπάρχει καμία ανοχή στην ανεύθυνη και επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά, γιατί θέλουμε να μη θρηνούμε συμπολίτες μας», καταλήγει.

