Για ορισμένους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας, το χάος ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Εργαζόμενη που προσλήφθηκε σε θέση αποκλειστικά εξ αποστάσεως, διαπίστωσε ότι πλέον της ζητείται να προσέρχεται σε κάποιο ομοσπονδιακό κτίριο, ακόμη κι αν αυτό δεν ανήκει στην υπηρεσία της. Στην επίσημη σύμβασή της, η «τοποθεσία καθήκοντος» ήταν το… σπίτι της. Οδηγία προς τους εργαζομένους ήταν να βρουν οποιοδήποτε ομοσπονδιακό γραφείο σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων. Έτσι, σήμερα εργάζονται σε χώρους όπου απλώς υπάρχει διαθέσιμο γραφείο, χωρίς καμία σύνδεση με το αντικείμενο τους. Όλες οι συναντήσεις συνεχίζονται διαδικτυακά, όπως και στην τηλεργασία, μόνο που τώρα συχνά δεν έχουν καν πρόσβαση σε ισχυρό Wi-Fi. Το αποτέλεσμα: αδυναμία σύνδεσης, χαμένες κλήσεις, μηνύματα που δεν παραδίδονται.

Απολύσεις, περικοπές και… καθαριότητα από το προσωπικό
Στην προσπάθεια επιβολής περικοπών, η κυβέρνηση Τραμπ έχει παγώσει συμβάσεις καθαρισμού και συντήρησης. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθαρίζουν οι ίδιοι τις τουαλέτες, αδειάζουν σκουπίδια και φροντίζουν για την υγιεινή του χώρου. Αντί να ασκούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα, επιτελούν εργασίες υποστήριξης, μειώνοντας την παραγωγικότητά τους. Οι συνδικαλιστικές συμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ρήτρες για την τηλεργασία, αγνοούνται πλήρως. Το νέο πλαίσιο δεν προβλέπει εξαιρέσεις. Μέχρι τον Μάιο του 2024, περισσότεροι από τους μισούς πολιτικούς υπαλλήλους είχαν ήδη επιστρέψει σε φυσική παρουσία, σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ (OMB). Ωστόσο, οι περισσότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν έχουν δημοσιοποιήσει επίσημα στοιχεία. Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το 85% των υπαλλήλων του εργάζονταν πλέον με φυσική παρουσία. Σημαντικά ποσοστά επιστροφής καταγράφονται και στη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων (SBA), στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) – όπου το 68% των υπαλλήλων στην Ουάσινγκτον επέστρεψε στα γραφεία – και στο Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων, με 10.000 υπαλλήλους να έχουν επιστρέψει από τον Ιανουάριο. Επιπλέον, 120.000 πολιτικοί υπάλληλοι του Πενταγώνου έχουν επανέλθει σε φυσική εργασία.

Η υποχρεωτική επιστροφή δεν αποτελεί μεμονωμένο μέτρο, αλλά μέρος μιας ευρύτερης αναδιοργάνωσης του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού που έχει αναλάβει να διευθύνει ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, μέσω του νεοσύστατου Υπουργείου «Κρατικής Αποδοτικότητας». Το αποτέλεσμα όμως, όπως λένε πολλοί υπάλληλοι, κάθε άλλο παρά αποδοτικό είναι: μαζικές απολύσεις και επαναπροσλήψεις, επαναφορά προσωπικού μετά από δικαστικές αποφάσεις, παγώματα δαπανών, περικοπές υπηρεσιών. Το εργασιακό τοπίο έχει μετατραπεί σε ασταθές και απρόβλεπτο.
Η ανατροπή της καθημερινότητας έχει επιφέρει πρακτικά και οικογενειακά προβλήματα. Υπάλληλοι προσπαθούν να διαχειριστούν τις νέες ώρες μετακίνησης, τη φροντίδα παιδιών και την ένταξή τους σε σχολικά προγράμματα, όλα αυτά εν μέσω αβεβαιότητας για το αν θα διατηρήσουν τη θέση τους. Στο Υπουργείο Ενέργειας, για παράδειγμα, ζητείται από υπαλλήλους που εργάζονται σε εγκαταστάσεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουάσινγκτον να επιστρέψουν… στην Ουάσινγκτον έως τις 5 Μαΐου. Κι όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζουν καν αν θα συμπεριληφθούν στο επόμενο κύμα απολύσεων. Αυτό που περιγράφεται από δεκάδες εργαζομένους σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες είναι ένα κλίμα σύγχυσης, έλλειψης προγραμματισμού και συνεχούς ανασφάλειας. Η υποτιθέμενη «μεταρρύθμιση» του δημόσιου τομέα έχει φέρει το αντίθετο από αυτό που διακηρύσσει: λιγότερη αποδοτικότητα, καταρρακωμένο ηθικό, περισσότερες δυσλειτουργίες. Και ενόσω η διοίκηση Τραμπ συνεχίζει να επιδιώκει τη δραστική ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού με αιχμή την υποχρεωτική φυσική παρουσία, χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι μιας πολιτικής που φέρνει περισσότερο χάος απ’ ό,τι λύσεις.
