KFC διαφήμιση 2025: Οι καταγγελίες αναφέρουν πως η διαφήμιση κοροϊδεύει την βάπτιση του Χριστού και προωθεί τον κανιβαλισμό
Σάλο έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο η νέα διαφημιστική καμπάνια της γνωστής αλυσίδας fast food KFC, η οποία έχει χαρακτηριστεί από χιλιάδες πολίτες ως προσβλητική προς τη χριστιανική πίστη, ενώ κάποιοι έφτασαν στο σημείο να την κατηγορήσουν για «προώθηση σατανισμού και κανιβαλισμού». Η επίμαχη διαφήμιση, με τον προκλητικό τίτλο «All Hail Gravy» («Δόξα στη Σάλτσα»), απεικονίζει έναν άνδρα να βουτά μέσα σε μια τεράστια δεξαμενή κόκκινης σάλτσας, θυμίζοντας τελετουργική βάπτιση. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας «νονάς», αναδύεται μεταμορφωμένος σε τραγανή φτερούγα κοτόπουλου – τη χαρακτηριστική εικόνα των προϊόντων της KFC.Το τελετουργικό σκηνικό κορυφώνεται με τη φράση «Πίστευε στο Κοτόπουλο» που εμφανίζεται στην οθόνη, ενώ στο φόντο ακούγονται λειτουργικοί ύμνοι, εντείνοντας τον συμβολισμό και τις θρησκευτικές αναφορές.
Η διαφήμιση προκάλεσε κύμα καταγγελιών στην Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Διαφημίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (ASA), με περισσότερους από 1.000 πολίτες να δηλώνουν ότι προσβάλλονται από το περιεχόμενο και το συμβολικό πλαίσιο του βίντεο. Όπως αναφέρει η Daily Mail, μεταξύ των καταγγελιών περιλαμβάνονται αναφορές για χλευασμό του χριστιανισμού, προβολή αιρετικών αντιλήψεων και υπαινιγμούς για κανιβαλισμό, εξαιτίας της μεταμόρφωσης του ανθρώπου σε τρόφιμο.
Παρά την έκταση των αντιδράσεων, η ASA ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επίσημη έρευνα, κρίνοντας πως το περιεχόμενο της διαφήμισης δεν παραβιάζει τους κανόνες που διέπουν την εμπορική επικοινωνία. Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση: «Η διαφήμιση κινείται σε απολύτως φανταστικό πλαίσιο, το οποίο είναι πιο πιθανό να εκληφθεί ως συμβολικό ή υπερρεαλιστικό και όχι ως επιθετικό ή ανάρμοστο». Η αρχή κατέληξε πως δεν τίθεται ζήτημα προσβολής της θρησκευτικής ελευθερίας, ούτε υπάρχει κίνδυνος ψυχολογικής επιβάρυνσης παιδιών ή ευάλωτων ομάδων. Η KFC δεν έχει προχωρήσει –μέχρι στιγμής– σε επίσημη τοποθέτηση, αν και η καμπάνια εξακολουθεί να προβάλλεται στα βρετανικά μέσα. Ωστόσο, η υπόθεση έχει φέρει στην επιφάνεια το ευαίσθητο όριο ανάμεσα στο χιούμορ, την τέχνη της διαφήμισης και την ασέβεια προς θρησκευτικά σύμβολα.
