Τι επισημαίνει ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος στρατηγικής
Με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο διεθνούς φήμης πολιτικός αναλυτής και στρατηγικός σύμβουλος Σταν Γκρίνμπεργκ διατύπωσε τρεις κομβικές εκτιμήσεις που έχουν ήδη τεθεί υπόψη του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ο Αμερικανός ειδικός, γνωστός για τη μακρά εμπειρία του σε μεγάλες πολιτικές καμπάνιες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Όπως υποστηρίζει, η συγκεκριμένη επιλογή δεν εξυπηρετεί πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία και στερείται ρεαλιστικής βάσης υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ο Γκρίνμπεργκ θεωρεί ότι η κυβερνώσα παράταξη εξακολουθεί να έχει περιθώρια πολιτικής ανάκαμψης, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκμεταλλευτεί αποφασιστικά το χρονικό παράθυρο μέχρι το τέλος Μαΐου. Αν, ωστόσο, δεν υπάρξει ουσιαστική πολιτική αντιστροφή του κλίματος μέσα στους επόμενους δύο μήνες, τότε – σύμφωνα με την ανάλυσή του – η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη για τη Νέα Δημοκρατία, ενόψει της μακράς πορείας προς τις εθνικές εκλογές του 2027. Η παρέμβασή του εστιάζει στη σημασία που έχουν οι επικοινωνιακές πρωτοβουλίες, οι κοινωνικές συμμαχίες και η αξιοπιστία των πολιτικών δεσμεύσεων για να διατηρήσει η κυβέρνηση την πολιτική της ηγεμονία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά και η πρόβλεψη του Γκρίνμπεργκ για την πολιτική πορεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την οποία χαρακτηρίζει ανερχόμενη δύναμη με στέρεα εκλογική βάση. Όπως εκτιμά, η Πλεύση Ελευθερίας έχει διαμορφώσει ένα ευδιάκριτο και συμπαγές πολιτικό ρεύμα, που δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από το ποσοστό του 10% σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η σταθερότητα και η ρητορική αιχμής της επικεφαλής του κόμματος, σε συνδυασμό με τη δημόσια παρουσία της σε καίρια κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα, φαίνεται πως της προσδίδουν αυξανόμενη επιρροή στο πολιτικό σκηνικό, καθιστώντας την παράγοντα που δεν μπορεί να αγνοηθεί στις επερχόμενες εξελίξεις. Οι προβλέψεις του Σταν Γκρίνμπεργκ έρχονται σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας για την ελληνική πολιτική σκηνή, προσφέροντας όχι μόνο στρατηγικές επισημάνσεις, αλλά και έναν χάρτη κατευθύνσεων προς τις πολιτικές δυνάμεις που καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις του εκλογικού σώματος.
