Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

02

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Οι ανοιχτοί φάκελοι Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ανοιχτοί φάκελοι Μητσοτάκη

Οι ανοιχτοί φάκελοι: συνταξιούχοι, προσωπική διαφορά και νέα πακέτα στήριξης

Με εμφανή την πρόθεση να διαχειριστεί τις εσωκομματικές εντάσεις που προκάλεσαν δηλώσεις κορυφαίων υπουργών για το μισθολογικό καθεστώς των ενστόλων, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να βάλει «φρένο» στις δημόσιες διαφοροποιήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε με νόημα ότι η χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής δεν μπορεί να γίνεται μέσω τηλεπαραθύρων και κοινωνικών δικτύων, σε μια καθαρή αιχμή προς τους υπουργούς Βασίλη Κικίλια και Άδωνι Γεωργιάδη. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ανακτήσει τον επικοινωνιακό έλεγχο, μετατοπίζοντας τη δημόσια συζήτηση στα θετικά οικονομικά δεδομένα, με επίκεντρο την έναρξη ισχύος της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και των πρόσθετων μηνιαίων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30 ευρώ. Σήμερα επισκέπτεται το υπουργείο Εργασίας, επιδιώκοντας να αναδείξει το αφήγημα της ενίσχυσης των εισοδημάτων, το οποίο αναμένεται να πλαισιωθεί με ανακοινώσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις στη ΔΕΘ.

Με τη συζήτηση να επεκτείνεται και στο πεδίο των συντάξεων, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως άφησε πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς 13ης σύνταξης, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά δεδομένα. Στον δημόσιο διάλογο επιστρέφει επίσης και η προοπτική κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, με τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη να υπογραμμίζει ότι κάθε βήμα θα γίνει με απόλυτο σχεδιασμό και αυστηρή προσμέτρηση των οικονομικών περιθωρίων.

Οι ένοπλες δυνάμεις στο επίκεντρο 

Παρά τις προσπάθειες εκτόνωσης, η υπόθεση των αποδοχών των ενστόλων συνεχίζει να δημιουργεί ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο βουλευτής Έβρου και πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Τάσος Δημοσχάκης κατέθεσε χθες κοινοβουλευτική ερώτηση προς πέντε υπουργεία, επισημαίνοντας την ανάγκη διεύρυνσης των μισθολογικών αυξήσεων ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι ένστολοι, ανεξαρτήτως Σώματος. Η παρέμβασή του φαίνεται να εκφράζει ευρύτερη ομάδα βουλευτών της ΝΔ, που φτάνει πλέον τους 20, με κοινοβουλευτικές πηγές να κάνουν λόγο για σαφές ρεύμα υπέρ πρόσθετων αυξήσεων και σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς. Κυβερνητικά στελέχη αναγνώρισαν τη νομοτελειακή αναγκαιότητα μισθολογικής προσαρμογής λόγω της ενιαίας φύσης του μισθολογίου, με τον κ. Πιερρακάκη να επισημαίνει ότι κάθε επιπλέον ενίσχυση θα εξαρτηθεί από τη μεταγενέστερη αξιολόγηση των δημοσιονομικών δεδομένων, πιθανότατα μετά τη ΔΕΘ.

Δημόσια καμπανάκια και εσωτερική δυσαρέσκεια

Πέρα από το δημοσιονομικό σκέλος, το Μαξίμου εμφανίζεται προβληματισμένο για τον τρόπο με τον οποίο κορυφαίοι υπουργοί διαχειρίστηκαν την υπόθεση δημοσίως. Ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, θύμισε ότι «οι υπερβολικές υποσχέσεις και η πλειοδοσία στο παρελθόν πλήρωσαν πολύ ακριβά τις νεότερες γενιές». Στην ίδια κατεύθυνση, κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η ευθύνη των υπουργών δεν περιορίζεται στο περιεχόμενο των παρεμβάσεών τους, αλλά εκτείνεται και στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να εκφράζονται δημοσίως. Εσωτερικά, και άλλοι υπουργοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς –όπως λένε– τα αιτήματα και οι πιέσεις δεν μπορούν να τίθενται μέσω δημόσιων δηλώσεων. «Όλοι έχουμε ανάγκες στα υπουργεία μας, δεν τις διαφημίζουμε στα media», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει πλέον να περιορίσει την ένταση ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την Παρασκευή, με αντικείμενο την εκλογή νέου γραμματέα. Στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για πιθανές διαφοροποιήσεις, αν και εκτιμάται ότι τα σενάρια μυστικής ψηφοφορίας έχουν περιοριστεί.

Η πρόσκληση που στάλθηκε στους βουλευτές και η οποία αναφέρει ρητά πως η συνεδρίαση αφορά αποκλειστικά την εκλογή γραμματέα προκάλεσε κάποια ερωτήματα. Κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι πρόκειται για τυπική διατύπωση, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρεμβάσεις από το σώμα των βουλευτών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει ομιλία, με συνεργάτες του να υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται να εμποδιστεί κανείς αν επιθυμεί να λάβει τον λόγο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα της άτυπης ομάδας βουλευτών που υπέγραψαν την ερώτηση για τις επενδύσεις Τούρκων πολιτών σε παραμεθόριες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνθεση ενδέχεται να αλλάζει, αλλά ο αριθμός «11» φαίνεται να διατηρείται ως σημείο αναφοράς για μελλοντικές κοινές παρεμβάσεις. Πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται για πρωτοβουλία με σαφές στίγμα, που πιθανώς εξελιχθεί σε οργανωμένο «πυρήνα» κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις