Γάλλιο Ελλάδα: Η χώρα στο προσκήνιο των σπάνιων πρώτων υλών

ΕΛΛΑΔΑ

Γάλλιο Ελλάδα: Η χώρα στο προσκήνιο των σπάνιων πρώτων υλών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σπάνιες γαίες: Η Ελλάδα σε 2-3 χρόνια θα εξάγει γάλλιο σε όλη την Ευρώπη – «Κιβωτός» επιστημονικής έρευνας ενός αιώνα το εθνικό γεωλογικό μουσείο

02.04.2025 | 22:24

Σε ρόλο-κλειδί για την ευρωπαϊκή αλυσίδα ανεφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών αναδεικνύεται η Ελλάδα, καθώς η επιστημονική γνώση γύρω από τα υπόγεια κοιτάσματα της χώρας εμπλουτίζεται διαρκώς. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λασκαρίδη, διευθυντή του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, η Ελλάδα αναμένεται να εξάγει γάλλιο σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Η δήλωση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ανάγκη για ορυκτά στρατηγικής σημασίας – όπως το γάλλιο, το γερμάνιο, το αντιμόνιο και το λίθιο – έχει εκτιναχθεί, κυρίως λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας, της διαστημικής έρευνας και της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο εντοπισμός και η χαρτογράφηση των ελληνικών κοιτασμάτων αποτελεί έργο ζωής για την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), η οποία σήμερα διαθέτει μια από τις πιο εκτεταμένες βάσεις γεωλογικών δεδομένων στην Ευρώπη, αποτέλεσμα δεκαετιών ερευνών. Το γάλλιο – παράγωγο του βωξίτη και του αλουμινίου – εντοπίζεται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και αποτελεί κρίσιμο υλικό για την κατασκευή ημιαγωγών, αισθητήρων και οπτικών συστημάτων.

Άλλα σημαντικά ορυκτά έχουν εντοπιστεί στις εξής περιοχές:

  • Αντιμόνιο στη Χίο, στο Καλλυντήρι Ροδόπης και στο Λαχανά Θεσσαλονίκης

  • Γερμάνιο στα Κιμμέρια Ξάνθης και στους Μολάους Λακωνίας

  • Λίθιο στη Σάμο

Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Σάλτας, πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ: «Η πατρίδα μας διαθέτει επάρκεια σε ορυκτές πρώτες ύλες και καταγράφει πρωτιές σε πολλά βιομηχανικά ορυκτά. Το απόθεμα είναι υπαρκτό και αξιοποιήσιμο».

Πάνω από 10.000 μελέτες διαθέσιμες online

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς την αξιοποίηση του γεωλογικού πλούτου είναι η ψηφιοποίηση των γεωλογικών δεδομένων. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΑΓΜΕ, Διονύση Γκούτη, το σύνολο των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια καταγράφεται πλέον σε μία πλήρως προσβάσιμη ψηφιακή βιβλιοθήκη.

«Πάνω από 10.000 μελέτες, με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, είναι πλέον ελεύθερα διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας του ΕΑΓΜΕ, τόσο για κρατικούς φορείς όσο και για ιδιώτες επενδυτές», σημείωσε. Η δράση της ΕΑΓΜΕ εκτείνεται, πέρα από τα μεταλλευτικά κοιτάσματα, στη μελέτη γεωθερμικών πεδίων και υπόγειων υδάτων, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και την ενεργειακή αυτάρκεια.

Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο, που στεγάζει και τη μακροχρόνια έρευνα της ΕΑΓΜΕ, αποτελεί πλέον “κιβωτό” γεωεπιστημονικής γνώσης. Με μια επιστημονική παρακαταθήκη ενός αιώνα, η Ελλάδα αποκτά σταδιακά στρατηγική θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη σπάνιων πρώτων υλών, ενισχύοντας όχι μόνο την οικονομική της προοπτική, αλλά και τον γεωπολιτικό της ρόλο.

Exit mobile version