Καταδύσεις: Τρισδιάστατες απεικονίσεις ναυαγίων μέσα από την πλατφόρμα του ΑΠΘ

ΕΛΛΑΔΑ

Καταδύσεις: Τρισδιάστατες απεικονίσεις ναυαγίων μέσα από την πλατφόρμα του ΑΠΘ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πρωτοποριακή υπηρεσία για τους λάτρεις των καταδύσεων – Υποβρύχιες φωτογραφίες και βίντεο σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΑΠΘ

02.04.2025 | 22:01

Μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική υπηρεσία, σχεδιασμένη αποκλειστικά για τους φίλους της κατάδυσης, ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα. Η νέα πλατφόρμα, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος I-scubadiving από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα επιτρέπει στους δύτες να ανεβάζουν υποβρύχιες φωτογραφίες και βίντεο, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα φωτομωσαϊκά και τρισδιάστατες απεικονίσεις των σημείων που εξερεύνησαν. Η τεχνολογία, που μέχρι σήμερα ήταν προνόμιο ερευνητικών ομάδων με εξειδικευμένο εξοπλισμό, γίνεται πλέον προσβάσιμη σε όλους τους λάτρεις του βυθού, απλοποιώντας τη σύνθετη διαδικασία ψηφιακής αναπαράστασης.

Στα νερά του Καλαμιτσίου, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, δύτες ετοιμάζονται για κατάδυση σε ένα ιστορικό σημείο: εκεί που βρίσκεται το τουρκικό ναυάγιο των αρχών του 20ού αιώνα, πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με κάμερες στα χέρια και φακούς στραμμένους προς τον βυθό, καταγράφουν κάθε λεπτομέρεια του ναυαγίου από όλες τις γωνίες, με στόχο να δημιουργηθεί ένα πλήρες ψηφιακό μοντέλο.

Παράλληλα, φωτογραφίζουν και το θρυλικό πλοίο «Μυτιλήνη», που ναυάγησε το 1966 και αναπαύεται στη θαλάσσια περιοχή του Σήμαντρου, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Το πρόγραμμα I-scubadiving, στο οποίο συμμετέχουν το ΑΠΘ, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το ΕΚΕΤΑ, φιλοδοξεί να μετατρέψει κάθε κατάδυση σε εργαλείο ψηφιακής καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από αυτή την καινοτόμα πρωτοβουλία, οι ελληνικοί βυθοί δεν αναμένεται απλώς να ανακαλυφθούν εκ νέου – αλλά να αποκτήσουν μια νέα, τρισδιάστατη «ζωή» στην οθόνη.

Ετικέτες
Exit mobile version