Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

03

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ο γιατρός της Σερίφου έφυγε: «Ήθελα να μείνω. Αλλά δεν άντεξα»
ΕΛΛΑΔΑ

Ο γιατρός της Σερίφου έφυγε: «Ήθελα να μείνω. Αλλά δεν άντεξα»

Το 2018, ο Κοντάρης άφησε πίσω του μια εξασφαλισμένη καριέρα στη Σουηδία για να επιστρέψει στην Ελλάδα

Μετά από επτά χρόνια αφοσίωσης, μοναξιάς, προσφοράς και αδιάκοπης μάχης για την ανθρώπινη ζωή, ο Θανάσης Κοντάρης πήρε τη δύσκολη απόφαση να αποχαιρετήσει τη Σέριφο και να συνεχίσει την πορεία του στην Κύπρο. Η παραίτησή του, δημοσιευμένη πια και επίσημα στη «Διαύγεια», σφραγίζει το τέλος μιας εποχής για το μικρό κυκλαδονήσι – και για έναν άνθρωπο που επέλεξε να υπηρετήσει εκεί που οι περισσότεροι διστάζουν. Το 2018, ο Κοντάρης άφησε πίσω του μια εξασφαλισμένη καριέρα στη Σουηδία για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Επέλεξε τη Σέριφο – μία από τις πλέον απομονωμένες νησιωτικές περιοχές – με μοναδικό του κίνητρο την προσφορά. Δεν διεκδίκησε σταθερότητα. Διεκδίκησε ουσία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έγινε κάτι πολύ περισσότερο από γιατρός: έγινε σημείο αναφοράς για το νησί. Έδωσε μάχες – κυριολεκτικά και μεταφορικά – μέσα σε ένα υποστελεχωμένο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, σηκώνοντας καθημερινά στις πλάτες του το βάρος μιας ολόκληρης κοινότητας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που προσπάθησε να φύγει. Το 2023 είχε καταγγείλει δημόσια τις συνθήκες εγκατάλειψης που βιώνουν οι γιατροί στα άγονα νησιά. Είχε παραιτηθεί, όμως γύρισε πίσω μετά από κυβερνητικές υποσχέσεις για αλλαγές. Αυτές δεν ήρθαν ποτέ. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όπως λέει, ήταν η «τιμωρία» από τον ίδιο τον δήμο: η στέρηση του επιδόματος σίτισης και στέγασης, επειδή απέκτησε ιδιόκτητο σπίτι στο νησί. «Δεν ήταν μόνο το οικονομικό. Ήταν το ηθικό σκέλος. Το ένιωσα σαν προσβολή», λέει σήμερα στα «ΝΕΑ». Και δεν ήταν το μόνο. Οικονομική πίεση, απουσία επιστημονικής στήριξης, επαγγελματική απομόνωση. «Άνθρωποι πέθαναν στα χέρια μου. Ίσως να ζούσαν, αν βρίσκονταν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Έζησα τη μοναξιά του γιατρού ως απόλυτη εμπειρία», δηλώνει συγκλονισμένος.

Καμία καταγραφή, καμία στήριξη

Όπως καταγγέλλει, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή για καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια στα νησιά. Καμία μέριμνα, καμία πρόβλεψη. Την ίδια ώρα, ιδιωτικές εταιρείες του πρότειναν να προωθεί «πακέτα υγείας» με διακομιδές σε ιδιωτικές κλινικές – μια πρόταση που απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη. «Δεν μπορώ να αποδεχτώ πως μόνο όποιος έχει λεφτά μπορεί να σωθεί», λέει. Στα χρόνια του στη Σέριφο, υπήρξε ο πρώτος γιατρός που εφάρμοσε θρομβόλυση σε Πολυδύναμο Ιατρείο, το 2023, σε περιστατικό εμφράγματος. Δεν σταμάτησε στιγμή να παλεύει με την ελλιπή εκπαίδευση των αγροτικών γιατρών, με την έλλειψη υποδομών, με την αδιαφορία ενός συστήματος που – όπως λέει – «δεν ακούει τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής».

Φεύγει από τη Σέριφο αφήνοντας πίσω του ένα λειτουργικό και στελεχωμένο ιατρείο, όπως ο ίδιος το ονειρεύτηκε. «Ένα μικρό κέντρο υγείας, με ανθρώπους που δίνουν και την ψυχή τους. Αυτό αφήνω πίσω. Και για αυτό είμαι περήφανος». Σήμερα, ο Θανάσης Κοντάρης εργάζεται πλέον σε δημόσιο νοσοκομείο στην Κύπρο. Κουβαλά όμως μαζί του όλα εκείνα που άφησε πίσω: τις ζωές που φρόντισε, τις οικογένειες που στήριξε, τα ξενύχτια, τις αγωνίες, τις μάχες που έδωσε μόνος – και τις νίκες που κέρδισε σιωπηλά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις